fbpx

Франківська активістка поскаржилася на сексизм у міській прокуратурі

Політика 23:24, 15.05, 2017

Голова громадської організації "Залізний тризуб", волонтерка Наталія Сербин розповіла про сексистське ставлення працівників прокуратури до жінок.

Сьогодні франківські активісти та журналістка КУРСу відвідали прокуратуру Івано-Франківська – зареєстрували звернення з вимогою не допустити повторного прийняття Івано-Франківською міською радою рішення про відведення ПАТ "Івано-Франківська харчосмакова фабрика" трьох гектарів землі під забудову. Проект цього рішення, погоджений комісією міськради з питань містобудування та земельних відносин, збиралися винести на сесію завтра, 16 травня. 

Наталія Сербин поділилася враженнями від спілкування з працівниками прокуратури на своїй сторінці у Facebook

"Не люблю скиглити, але з поваги до жіночої частини людства. Візит до прокурора.
Сьогодні разом зі своїми колегами я зайшла в прокуратуру, де нас традиційно на вході зустрів чоловік. То був охоронець, який дещо вульгарно запитав мене та моїх колег, як звати і звідки ми. А далі голосно закричав до журналістки "Машенька". На цьому не зупинився і почав закидати всякі кавалки про жінок. Я щось не зовсім зрозуміла, чи то я в Івано-Франківській міській прокуратурі, чи то якийсь підпільний заклад…

Переді мною був чоловік років 50, який нібито намагався жартувати і з насмішками донести думку, що красивим жінкам зі скаргами в прокуратурі не місце… Що робить цей чоловік у прокуратурі, чи рівень цієї інституції уже такий низький, що ніхто не хоче стояти на прохідній і записувати людей у рядок, де вміщується тільки прізвище без імені і по батькові? 
Та це було не найгірше. З моїми колегами ми чекали на прийом до прокурора (начальника міської прокуратури), який, маючи прийомний день, доволі неприязно сприйняв наш візит. 
На сходах поряд з нами час від часу ходили молоді дівчата на лабутенах, коли ж нам уже пощастило попасти в приймальню до прокурора, одна із молодих працівниць якось сміливо і ніби вдома у спальню заскочила до дзеркала, щоб поглянути на свій достатньо свіжий макіяж як на другу половину робочого дня…

Нарешті секретарка запросила нас зайти до прокурора. Разом з колегами ми зайшли в традиційно обставлену кімнату, в якій по центру столу сидів прокурор. 

Розмова почалася про дівочу красу і про нас "красавіц", які чомусь прийшли в прокуратуру. Я офіційно представилася, в мою сторону полетіла фраза "славнозвісна Сербин", що мене якось неприємно вразило. Чому під час прийому громадян прокурор ставить акценти на стать?..

Розмова йшла сутужно, і було зрозуміло, що представник української прокуратури в м. івано-Франківськ потрактував візит громадських активісток та журналіста як залицяння, а не зустріч, на яку я принесла скаргу і досить ґрунтовно постаралася пояснити суть нашої справи. 

Та до чого я про цю дешеву зустріч пишу. Я вкотре зрозуміла, що що більше у нас реформуються правоохоронні органи, то гірші вони стають. 

Так, щоб бути жінкою у нашій державі – це діагноз, ходити на прийом до прокурора – це як шукати собі зручного моменту для знайомств. Жінки мають прасувати прапори – така позиція мера, а прокурор думає, що на його прийом приходять, аби з ним познайомитися.

Мушу його розчарувати, як би йому не було дивно, але жінки можуть ходити на прийом, аби нагадати і втиснути йому скарги про те, що він сидить на посаді не для того, аби шукати собі "дєвушек", а щоб виконувати функції, передбачені Законом Украіни", – написала Наталія Сербин. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: