fbpx

Франківська облрада просить 291 мільйон субвенцій на виплату медикам та освітянам

Політика 14:34, 26.05, 2016

Депутати Івано-Франківської обласної ради звернулись до керівництва держави з проханням вирішити проблему невиплати заробітної плати працівникам медичної та освітньої галузей в Івано-Франківській області.

Відповідне звернення підтримали депутати під час засідання п’ятої сесії облради, повідомляє прес-служба партії "ВОЛЯ".

За попередніми розрахунками, незабезпеченість призначеннями на виплату заробітної плати до кінця поточного року складає 361,0 млн грн. 

Особливо гостро це відчувається в освітній галузі та охорони здоров'я. В цілому по області у 2016 році незабезпеченість видатками на заробітну плату цих галузей складає 291 млн грн, в тому числі тих, що фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції, – 123 млн грн та освітньої субвенції – 168 млн грн. 

"З метою недопущення простроченості кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ просимо переглянути показники Державного бюджету України в частині збільшення передбачених на 2016 рік обсягів медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам Івано-Франківської області в сумі 291 млн грн", – йдеться у зверненні.

Депутат облради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк зазначив, що рівень заборгованості сягає катастрофічного рівня: "Станом на сьогодні зафіксовано заборгованість у п’яти районах області, але через місяць – два ця проблема може сягнути цілої області. Мова йде про заборгованість в обсязі 11 млн, 17 млн, 22 млн  такий показник є колосальним. Люди, які самовіддано працюють щодня, ризикуючи собою, віддають себе для порятунку інших і вони не отримують жодної копійки за свою працю".

Депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Марія Рудик зазначила, що до неї як до депутата облради надійшло багато звернень щодо неповної виплати заробітної плати вчителям, працівникам педагогічної галузі. В Богородчанському районі 9,5 місяців заробітної плати розбито згідно з формулою бухгалтерії на 1/12. Виходячи з цього, вчителі недоотримують щомісяця 20% заробітної плати.

Марія Рудик звернулась до директора департаменту фінансів Галини Карп, яка пояснила, що ці 20% вчителі отримають не швидше серпня, коли надійде державна субвенція.

"Цих 20%, за словами Карп, доплатять, коли надійде субвенція державна на виплату заробітньої плати педагогічним працівникам, і це буде не швидше серпня. Але питання в тому, що зараз розпочинаються відпустки та нарахування відпускних та оздоровчих. І люди недоотримують у повному комплексі заробітну плату. І якщо у вересні область отримає субвенцію, то нарахування почнуться не скоріше жовтня. У нас в державі постійна інфляція і, аналізуючи ситуацію із невиплатою зарплат, ми реально розуміємо, що як освітяни, так і медики зараз державою не захищені",  пояснила Рудик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: