fbpx

Франківська облрада звернеться до керівництва держави щодо автомобілів з іноземною реєстрацією. ВІДЕО

Суспільство 20:01, 22.06, 2017

На сесії обласної ради депутати розглянуть звернення до керівництва держави з проханням законодавчо врегулювати питання ввозу і перебування на території України автомобілів з іноземною реєстрацією, із забезпеченням пільг для учасників АТО, та припинити переслідування водіїв таких автівок.

Сьогодні на засіданні комісії з питань промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього і ЖКГ відповідне звернення, ініційоване фракцією "ВОЛЯ", підтримали члени комісії.

Депутат від фракції "ВОЛЯ" Ольга Федишина зазначила, що парламентський комітет з податкової і митної політики не підтримав законопроект №5567 за співавторства народного депутата Юрія Дерев’янка та майже сотні інших народних депутатів. Очевидно, каже Федишина, за позицією комітету стоять особи, які блокують ввезення автомобілів з-за кордону за доступними цінами. Натомість профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроект нардепа Бурбака №4932, однак він, за її словами, не вирішує проблему, а навпаки, вдвічі підвищує ставки єдиного збору на всі види транспортних засобів з іноземною реєстрацією, що створює передумови для застосування штрафних санкцій та вилучення автомобілів.

Вона зазначила, що ГО "Авто Євро Сила", запозичивши з двох законопроектів окремі норми, напрацювала текст проекту, який має бути перевнесений. За ним українцям, які користуються авто на іноземній реєстрації, пропонується при в'їзді в Україну сплачувати збір за користування транспортними коридорами (автошляхами) – посильну суму порядка 200 євро за рік. 

"Зараз люди платять ці кошти, обходячи українське законодавство, іноземним юридичним чи фізичним особам у Польщі, Литві, Естонії і т. д. Таких власників авто в Україні сьогодні близько 2 мільйонів. Якщо б кожен платив ці 150-200 євро в наш Держбюджет, Україна отримувала б величезні кошти, що могли б бути використані на покращення дорожньої  інфраструктури", – пояснила депутат. 

Депутат акцентувала, що цей законопроект має бути прийнятий на перехідний період – 2-3 роки. Після цього держава повинна прийняти закон, який забезпечує одноразове розмитнення за доступною ціною.

 

Очільник ГО "Авто Євро Сила" в Івано-Франківську Мирослав Куриляк зазначив, що фактично в усіх областях є утиски власників автомобілів з іноземною реєстрацією, конфісковують авто.

"Додумались навіть забирати паспорти у пасажирів, які їдуть на таких автомобілях. Ми постійно проводим акції, щодня у соцмережах поширюєм звернення, однак ніхто не йде назустріч. Просимо облраду посприяти, направити звернення, щоб нас почули", – зазначив Куриляк.

Тому Федишина наполягла вказати у зверненні вимогу припинити переслідування власників та водіїв авто з іноземною реєстрацією, а також забезпечити пільги для учасників АТО при здійсненні платежів за користування цими авто.

Члени комісії одноголосно підтримали звернення, 30 червня його розглянуть на сесії обласної ради.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: