fbpx

Франківські батьки організували для дітей "Лісову школу"

Суспільство 16:20, 02.03, 2017

Вже понад рік батьківський проект "Лісова школа" в Івано-Франківську координує Оксана Архипчук.

"Якщо говорити просто, то це неформальне об'єднання батьків, які люблять природу і хочуть, щоби їхні діти любили природу й більше чсу проводили на свіжому повітрі", – розповідає координатор. 

Ідею лісової школи мама двох дітей Оксана Архипчук підгледіла у друзів з Європи в соцмережі. В США, Канаді та країнах Західної Європи популярна ідея таких лісових садочків. Мама відмовилася від традиційного дитсадка, в якому діти по півдня перебувають у закритому приміщенні. І знову ж таки через соцмережі вирішила знайти компанію для своєї дочки – запропонувала іншим батькам щотижневі зустрічі. 

Ініціативу підтримали багато батьків. На прешу ж зустріч прийшли півтора десятка родин, пише  Репортер. 

Зустрічі "Лісової школи" відбуваються щосуботи. Перші уроки проходили на Вовчинецьких горах, інші – у Дем'яновому лазі, на берегах Бистриць та в міському парку. Тепер на заняття постійно приходять від 10 до 15 родин із дітьми від 3 до 7 років. 

"Залежно від погоди, ми проводимо на вулиці від 4 до 6 годин. На природі влаштовуємо з дітьми кілька активностей. Зазвичай їх пропонують батьки. А решту часу дозволяємо дітям досліджувати, спостерігати, гратися. Для нас важлива концепція вільної гри", – пояснює принцип "школи" координаторка. 

У "Лісовій школі", звісно, існують і свої правила – одне для батьків і три для дітей. 

"У нас є правило не змушувати дитину. Тому ми просимо батьків нічого від дітей не вимагати, – пояснює жінка. – А для діток такі правила: не виходити за територію, на якій ми граємося, без дорослих. Дбати про безпеку – свою та інших. І допомагати молодшим". 

Всі заняття безкоштовні. Основна усмова – участь когось одного з батьків. Батьки спілкуються і координуються в спільноті у мережі. 

На весну для малечі батьки вже запланували поїздку в Галицький національний парк, зустріч з львівськими орнітологами та дослідження зоряного неба з астрономічною групою Франківська. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: