fbpx

Франківські газовики цього року безкоштовно повірили 19 тисяч лічильників

Суспільство 12:43, 25.07, 2016

Протягом першого півріччя 2016 року ПАТ "Івано-Франківськгаз" спільно з Держспоживстандартом безкоштовно повірили понад 19 тисяч приладів обліку. З них дві тисячі приладів визнано непридатними через погіршення вимірювальних характеристик. Окрім того, виявлено 73 факти втручань в роботу приладів.

Повірка лічильників здійснюється у сервісних центрах ПАТ "Івано-Франківськгаз" представниками Держспоживстандарту. Для зручності клієнтів сервісні центри відкриті у м. Івано-Франківськ, Коломия, Городенка та Долина. Натомість демонтаж та монтаж лічильника здійснюється винятково працівниками газового господарства, інформує КУРС із посиланням на прес-службу компанії.

"Кожний лічильник в процесі експлуатації має властивість змінювати свої метрологічні характеристики. Тому для точного обліку спожитого газу засоби обліку підлягають періодичній повірці. Після її проведення споживачі можуть бути впевнені, що оплачують саме ту кількість газу, яку вони реально використали", – пояснює комерційний директор "Івано-Франківськгазу" Віктор Кедик.

Періодична повірка лічильників газу проводиться безкоштовно для споживача. Під час повірки приладу встановлюється лічильник з обмінного фонду, а в разі його відсутності, згідно з кодексом ГРМ, нарахування за спожитий газ здійснюється за середніми показниками обсягів споживання аналогічного періоду минулого року. 

Якщо за результатами повірки в лічильнику не виявлено жодних порушень, то прилад вважається справним та повертається. Якщо ж прилад обліку, який є власністю споживача, визнано непридатним для експлуатації та ремонту, то споживачу необхідно звернутися в газове господарство для вирішення питання з його заміни. У разі встановлення факту втручання у роботу лічильника з метою зменшення його показів споживач змушений оплатити вартість експертизи, зняття-встановлення приладу та відшкодувати збитки, завдані газорозподільному підприємству.

"Розрахунок суми збитків відбувається індивідуально для кожного окремого випадку, згідно з Кодексом ГРМ. У разі несплати збитків горе-споживача відключають від газопостачання", – розповідає Віктор Кедик.

Довідка. Відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" плановій повірці підлягають лічильники для усіх категорій споживачів. Справність засобів обліку та їх вимірювальні характеристики необхідно перевіряти кожних п’ять або вісім років, залежно від типу приладу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: