fbpx

Мешканцям франківських "хрущівок" пропонують зменшити витрати на тепло і електрику до 50%

Суспільство 17:05, 29.07, 2015

Співвласникам багатоповерхівок запропонували кредити на енергоощадність – на Раді голів ОСББ, Будинкових комітетів та голів ЖБК Івано-Франківська презентували урядову кредитну програму "Ощадний дім".

Державну кредитну програму представив Ігор Поворозник, начальник відділу організації роздрібного кредитування обласного управління АТ Ощадбанк.

Власне Ощадбанк реалізує програму "Ощадний дім". Кредити під модернізацію будинків і помешкань надають за двома напрямками – для фізичних осіб, тобто власникам квартир, і для юридичних осіб, тобто ОСББ і ЖБК.

Утеплення горищ та підвалів, утеплення зовнішніх стін будинків, заміна вікон, модернізація електроосвітлення, модернізація індивідуальних теплових пунктів, заміна дверей у місцях загального користування – саме під такі заходи надаються кредитні програми для юридичних осіб. 

За даними енергоаудиту, змешення видатків на утримання багатоповерхових будинків за умови реалізації комплексних програм з енергозбереження становить від 30% до 50%.

Кредитування – в гривнях, мінімальний початковий внесок 10%, кошти надаються під 25% річних, 3% разова комісія банку.

Приклад: 30 тис. грн – вартість вікон, відтак 27 тис. грн – це буде сума кредиту від Ощадбанку, 810 грн – витрати на оформлення, 2643 грн – відсотки, які треба сплатити за рік, а 8,1 тис. або 30%  відшкодування держави.

Для ОСББ та ЖБК компенсація від держави складає 40% від суми кредиту на придбання виключно матеріалів та обладнання. На кредит мають дати згоду 75% співвласників будинку. Загальна сума кредиту  від 20 тис грн на будинок, але до 30 тис. грн на одну квартиру. На строк до 60 місяців.

Для фізичної особи відшкодування від держави  30%. Кредити надаються на строк до 36 місяців, сума  до 50 тис грн.

"Зовнішнє утеплення, дахи та підвали роблять всі співвласники квартир у багатоповерхівках разом. По квартирах можна отримати кредит на заміну вікон, придбання та заміну лічнильників, а також всановленя котлів та радіаторів із терморегуляторами. Утеплення зовнішніх стін – справа юридичних осіб", – роз'яснив специфіку роботи програми Ігор Поворозник.

Спеціаліст зазначив, що на власників одноповерхових приватних житлових будинікв поширюється кредитування на весь спектр енергоощадних заходів, пропонованих як для юридичних, так і фізичних осіб у багатоповерхівках.

"В 2015 році бюджет на державне компенсування витрат обмежений. Що раніше ви звернетеся до банку, то більші шанси отримати компенсацію",  відзначив Поворозник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: