fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Франківські літератори представлять "ГаліціюКульт" на культурному форумі у Харкові

Франківські літератори представлять "ГаліціюКульт" на культурному форумі у Харкові

19:28, 03.10, 2016

Завтра у Харкові стартує двотижневий культурний форум "ПогранКульт", на якому прикарпатські письменники представлятимуть Галичину і її культуру.

"Окрім знаменитих літературних явищ Галичини, у літературній програмі висвітлені явища менш знані, андерграундні, на перший погляд нічим не пов’язані з літературою. Але якщо думати про те, що література функціонує не лише у вигляді друкованих текстів, а також як усний жанр – у вигляді історій про культуру, що передаються із вуст в уста, як, приміром, міські легенди та бувальщини, то все стає на свої місця.

Отже, літературна програма поєднує письмові та усні історії про Галичину – якщо говорити про форму. Що ж стосується змісту, то, з одного боку, серією популярних лекцій висвітлені найяскравіші літературно-історичні явища Галичини як україномовної, так і іншомовної, а серією мистецьких акцій – від презентацій до перформенсів – представлена сучасна література цієї частини України. І це Галичина не лише урбаністична, а й сільська та гірська", – пояснює програму форуму його кураторка, поетка, журналістка, культуртрегерка Любов Якимчук. 

Форум "ПогранКульт: ГаліціяКульт" відкриє 5 жовтня читання-тандем "Поезія гір та міст" Василя Герасим'юка та Остапа Сливинського. 

Василь Герасим’юк – поет, лауреат Шевченківської премії, автор понад десяти поетичних книжок, серед яких "Осінні пси Карпат" та "Поет у повітрі". Народився в гуцульській родині, вивезеній у 40-і рр. до Караганди на «вічне поселення»; але наприкінці 50-х рр. батьки змогли повернутися в рідне село Прокурава (Косівський район, Івано-Франківська область), де й минуло його дитинство.

Остап Сливинський – поет, перекладач та літературознавець. Автор кількох поетичних книжок, зокрема, збірки "М’яч у пітьмі" та "Адам". На думку Івана Малковича, у віршах Сливинського відчутна "велика начитаність, широта поетичного покрою і своєрідна урбаністична епічність". Народився та мешкає у Львові.

13 жовтня передбачена Розмова про "Станіславський феномен" за участю франківців Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Володимира Єшкілєва. Учасники форуму задалися метою отримати відповіді від письменників на такі запитання: Ціла плеяда письменників походить з Івано-Франківська (колишній Станіславів). Які передумови цього явища? Які особливості письма? Яка в них постає Галичина? Чому це більшою мірою проза і меншою мірою поезія? Хто там свій, хто чужий?

Наступного дня Тарас Прохасько розповість про лауреатку Шевченківської премії Ірину Вільде. Запланована його лекція "Ірина Вільде: жахи фельєтонної доби". 

Ірина Вільде – українська письменниця, журналістка. Авторка романів "Метелики на шпильках" і "Сестри Ричинські" (за який отримала Шевченківську премію), що тепер відносять до феміністичної прози. Один з чоловіків цієї галичанки був харків’янином. Популяризаторками творчості Вільде є Оксана Забужко та Віра Агеєва.

Тарас Прохасько  сучасний український письменник, журналіст, один із представників "Станіславського феномену". Брат перекладача Юрія Прохаська, племінник Ірини Вільде.

15 жовтня – публічне інтерв’ю дасть Юрій Андрухович. 

Юрій Андрухович  один з найпопулярніших українських ньюзмейкерів, який, будучи письменником, має сміливість коментувати не лише культурні, а й політичні та історичні явища. Це інтерв’ю про його інші інтерв’ю та колонки, про літературу та ідеологію, а також про письменницьку відповідальність.

Того ж таки дня перекладач Юрко Прохасько матиме на форумі лекцію "Сяйво і сутінки Сходу (мова про Йозефа Рота)". 

​Довгий час Йозефа Рота (1894-1939) вважали письменником другого ряду, якщо не третього. Не аж так давно все рішуче змінилося. Сьогодні він безумовно перебуває серед чільних німецькомовних прозаїків і головних авторів світової літератури ХХ століття. 

Юрко Прохасько – ґерманіст, перекладач, есеїст, публіцист і виставковий куратор. Студіював ґерманістику і психологію у Львівському університеті і навчався групового психоаналізу в Альтаусзее. Юрко Прохасько мешкає у Львові, працює в тамтешньому Інституті Івана Франка НАН України і викладає в Університеті ім. Івана Франка та Психоаналітичному Інституті. Подія відбувається за підтримки Австрійського культурного форуму.

Проект реалізується в рамках Програми національних обмінів, за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

В програмі культурного форуму – Андрій Курков, Галина Крук, Тарас Лютий, Маріанна Кіяновська, Мар’яна Савка, Оля Гнатюк та інші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: