fbpx

Франківські медики використали останній стент: кардіологи і хворі чекають грошей з обласного бюджету

Здоров'я 11:58, 03.03, 2017

В івано-франківській кардіології через брак фінансування закінчилися медичні матеріали для операцій хворих на інфаркт міокарда.

Про критичну ситуацію з обладнанням сьогодні в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні розповіли медики інтенсивної терапії та малоінвазивної діагностики.

Як сказала заввідділом Лілія Сорохтей, протягом минулого року франківські медики зробили 404 операції в гострому стані і приблизно 200 планових.

"Наша лікарня єдина в Західній Україні, де операції при гострому інфаркті безкоштовні, принаймні були, і ми сподіваємося, що будуть і надалі. Вартість стента – 4900 грн. Плюс витратні матеріали, тому собівартість операції – 15 тис. грн. Кілька тижнів тому закінчилися матеріали для операцій при гострому міокарді. Вчора використали останні – останній стент", – розповіла лікар.

За два місяці цього року прооперували 67 пацієнтів у гострому стані.

Лілія Сорохтей повідомила, що сьогодні вранці була нарада з директором департаменту охорони здоров'я ОДА Мироном Матейком і той запевнив, що кошти будуть й проблему вирішать.

Заступник головного лікаря ЦМКЛ Олег Ціхонь повідомив, що з міського бюджету вже виділили 190 тис. грн і ще 200 тис. грн планують виділити впродовж тижня.

"Грошей, які тепер є, вистачить на закупівлю стентів і обладнання для 5 пацієнтів. Якщо хворих буде більше, то маємо домовленості з фармфірмами і доберемо в борг. Також чекаємо надходження коштів з обласного бюджету за обласною програмою", – сказав Ціхонь.

Загалом, грошей з міського бюджету вистачить орієнтовно на місяць. 

Головний обласний кардіохірург Андрій Матлах нагадав, що обласна програма на 2017 рік передбачає 3,5 млн грн, з яких тільки 600 тис. грн спрогнозували виділити на стенти при ургентній допомозі. Цього вистачить 33 пацієнтам. Сьогодні оголосили тендер на закупівлю стентів, відтак вони надійдуть через місяць-півтора.

Хірург Олег Атаманюк, який також є депутатом Івано-Франківської обласної ради, відзначив, що проблема виникає через те, що фінансування відбувається з кількох джерел. За державною програмою стенти прийдуть тільки в квітні.

"Це проблема щорічна, минулі роки піднімали голос про забезпечення хворих на ниркову недостатність розхідними для діалізу, а також кардіології. Минулого року на обласну кардіологічну програму передбачали 2,5 млн, цьогоріч 3,5 млн, але з них мізер на стенти. Питання порушували на минулій депутатській комісії і доручили департаменту охорони здоров'я до наступної комісії знайти і спрямувати ще 1,5 млн на програму серцевих захворювань для придбання матеріалів на термінові операції. Раніше на іншій комісії розділили 15,9 млн на капітальне будівництво в області, а мало би бути в пріоритеті здоров'я людей", – сказав Атаманюк.

Олег Ціхонь додав, що коли в Івано-Франківську запроваджували ургентну кардіохірургію, він їздив в Ужгород переймати досвід. "Питав там, як вирішується проблема, якщо немає стентів. Відповіли, що питають, чи є в кишені хворого чи родичів 15 тисяч, якщо є, тоді везуть в операційну. У нас такого поки немає ", – сказав Ціхонь.

Довідка: стент – циліндрична конструкція, яку розміщують у просвіті порожнистих органів (наприклад, судин) з метою розширення ділянки, звуженої внаслідок патологічного процесу. Стенти бувають різних видів і призначення – від коронарнихсудинних та біліарних стентів до простих пластикових, що забезпечують проходження сечі від нирок до міхура.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: