fbpx

Франківські студенти винайшли корисну жуйку для профілактики пародонтозу

Суспільство 15:39, 13.11, 2017

Жувальну гумку з карамелізованого меду, яка оздоровлює ротову порожнину і запобігає пародонтозу, розробили студенти Івано-Франківського ПНУ. Новий продукт представили на Конкурсі інвестиційних проектів наукового парку "Прикарпатський університет".

Сьогодні у франківському Будинку вчених ПНУ відбувся підсумковий етап конкурсу – представлення та захист проектів. На конкурс подали 9 наукових розробок у стадії прикладного застосування. Проекти були підготовлені до презентації інвесторам – йшлося про обсяги вкладень для серійного виробництва та можливості окупності. Серед учасників конкурсу були не лише викладачі і студенти ПНУ, а й студенти інших франківських коледжів і вишів.

Проект "Профілактична жувальна гумка з карамелізованого меду" представила студентка факультету природничих наук кафедри теоретичної і практичної хімії ПНУ Марта Цап.

Продукт заснований на бактерицидних та антисептичних властивостях меду – для лікування і профілактики пародонтозу.

Із пародонтитом та пародонтозом після 30 років стикаються 90% дорослого населення України, обґрунтувала потребу у такому продукті представниця команди розробників. На сьогодні ліків як таких від пародонтозу немає, ця хвороба потребує передовсім тривалого і ретельного догляду за зубами і ротовою порожниною, тож часто переходить у хронічну стадію і супроводжує людину все життя.

За основу "жуйки" взяли карамелізований мед – студенти дослідили хімічний склад та перетворення продукту і прийшли до висновку, що при карамелізації меду підвищується його біологічна активність.

Дію карамелізованого меду перевірили спеціалісти стоматологічного факультету ІФНМУ на 9 добровольцях – ті впродовж місяця жували корисині "жуйки". У 6 з них, як стверджують спеціалісти, стан пародонти покращився.

Окрім меду, до складу жуйок входять віск, прополіс та інші продукти бджільництва. Тому їх, якщо захочеться, каже Марта Цап, можна безпечно з'їсти. "Вирішальний бактерицидний ефект, – стверджує вона, – досягається за рахунок меду, а не супутніх продуктів".

Продукт готовий до серійного виробництва. Щоби започаткувати виготовлення медових жуйок, які запобігають пародонтозу та оздоровлюють порожнину рота, потрібно 209 тис. грн. За рік можна сподіватися на надходження в розмірі 96 тис. грн, окупність проекту – 2 роки. Потрібно автоматизувати процес, пояснюють розробники. Зараз "жуйки" роблять вручну – у вигляді цукерок. 

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: