fbpx

Франківські рекламні агенції вважають вимоги до вивісок у місті надто суворими

Суспільство 15:51, 18.10, 2016

Вимоги Положення про порядок розміщення вивісок в Івано-Франківську обговорили на круглому столі, ініційованому департаментом архітектури, містобудування і культурної спадщини.

В обговоренні взяли участь представники департаменту, підприємці і небайдужі мешканці Івано-Франківська. Пропозиції учасників дискусії департамент обіцяє врахувати при внесенні змін до чинного Положення від 8 лютого 2012 року.

Заступник директора департаменту архітектури Світлана Лосюк зазначила, що проблема вивісок загострилася цього року, коли Муніципальна інспекція з благоустрою почала активно перевіряти вивіски на відповідність до вимог чинного Положення. Щотижня інспектори складають десятки приписів і демонтують рекламні конструкції, які суперечать Положенню.

Директор фірми "Реклама-Центр", лідера з виробництва рекламних конструкцій у місті, Ігор Шкляр заявив, що вимоги положення необґрунтовано суворі і невигідні ні бізнесу, ні споживачам. "Наше підприємство уже 20 років на ринку. Реклама – це двигун торгівлі, двигун прогресу. Цей лозунг ніхто не скасовував. Рекламу застосовують для покращення економічних показників", – зауважив Шкляр.

Ігор Шкляр Реклама Центр

На його думку, саме працівники Муніципальної інспекції викривлюють зміст Положення і не дозволяють підприємцям розвивати бізнес. 

Підприємець показав присутнім підбірку світлин з вивісками у Європі і зазначив, що за нашим положенням всі ці вивіски потрібно демонтувати.

"Якщо використовувати наше положення, то, напевно, жодної вивіски тут немає, яку не потрібно було б демонтовувати",  сказав Шкляр.

За його словами, саме трактування терміну "вивіска" у Положенні не відповідає усталеним нормам, крім того, не зрозуміло, чому бізнесу заборонили, окрім назви магазину, використовувати інформацію про товар. 

"Зараз у нас панує настрій, що вивіски мають бути з дерева, металу, що треба зменшити використання пластику. Зараз чомусь знімають освітлення з вивісок у центрі міста. Багато закладів мають мало реклами і хваляться, що до них ідуть люди. Але вони розміщені у центрі міста і орієнтовані на молодіжну аудиторію, яка користується інформаційними технологіями. Але що робити 50-річним, які не знають, що таке фейсбук? Як їм знайти, де купити одяг, взуття? Їм треба велику вивіску", – наполягав Шкляр.

На його думку, необґрунтованими є і вимоги до розміру вивісок. 

"Стосовно норми у три квадратних метри. Муніципальна інспекція застосовує її по всьому місту. Зараз вони ходять і вимагають демонтувати вивіски, встановлені 10-15 років тому. У 2000-х роках у архітектурі була посада головного художника, який погоджував дизайн вивісок. Зараз ми спрощували систему і вийшло, що маємо кудись їх подавати, потім іти до Світлани Дмитрівни, і вона каже: подобається – не подобається. Ми чомусь заборонили повтор назви декілька разів. У нас дозволяється один раз написати, у цілому світі можна писати десятки разів. Я завжди кажу своїм дизайнерам: якщо твою вивіску ніхто не помітив, то нема чим хвалитись. Навіть якщо вона супертехнологічна і дорога. Вивіску мають помічати. А якщо ми так погано ставимося до сучасних матеріалів, то давайте будемо фасади будинків малювати не сучасними фарбами, а вапном… Я вважаю, що підхід до вивісок має змінюватися",  підсумував Шкляр. 

Він запропонував створити робочу групу, до якої увійшли б виробники реклами, підприємці-замовники, і напрацювати пропозиції щодо змін у чинному Положенні  щоб мінімізувати суб'єктивний чинник в оцінці вивісок. 

"Ви так говорите, тому що ви виробник реклами. Ви навмисно робите вивіски більшими, яскравішими, а зробіть добре – і все буде погоджено. Якщо вивіска повністю відповідає середовищу, фасаду, то як її можна не погодити", – відказав директор департаменту архітектури Дмитро Нижник.

Світлана Лосюк додала, що безпіставно не відмовляють в погодженні: завжди пропонують пояснення відмови і рекомендації, як зробити правильно.

Однак директор рекламної агенції "Інфобокс" Ігор Нестерук підтримав Шкляра.

"Реклама повинна допомагати нашим підприємцям. Підприємці є платниками податків, які ідуть у бюджет. Ми теж часто стикаємося з переробкою вивісок, є дуже багато якихось непорозумінь. Є карта, на якій місто поділене на зони. І в той час у четвертій зоні, у якій дозволено, приїжджає муніципальна інспекція і складає приписи", – нарікав Нестерук.

З виробниками реклами солідарний директор фірми "Аріон" Валентин Нікітіч. Його компанія продає мінеральну воду "Девайтіс". Велетенську вивіску з рекламою "Девайтісу" днями демонтували з фасаду ЦНАПу. Підприємець закликав владу сприяти рекламі вітчизняних брендів, а не заважати їх просуванню. 

Однак учасники дискусії, не пов'язані з бізнесом, заперечили підприємцям. Представник Народної ради Петро Матейко зауважив, що бажання заробляти гроші не має означати вседозволеності у розміщенні реклами.

"Ми бачимо тут конфлікт між тими, хто робить рекламу, і архітектурою. Ви пропонуєте створити робочу групу з підприємців, а як же мешканці, споживачі реклами, чому з ними ніхто не радиться? Я розумію, що ви заробляєте гроші, але давайте не будемо заліплювати місто рекламою секонд-хендів 5 на 5 метрів!"

Знайшлися прихильники такої позиції і серед підприємців.

"Чому у нас кожен робить з об'єктами, які їм належать, все, що хоче, не дивлячись на сусідні будинки? У Європі є реклама, але там все гармонійно. Маємо працювати з рекламою так, щоб туристи, які сюди приїжджають, не думали, що Франківськ – місто секонд-хендів і обмінних пунктів. Треба це все прибрати, зробити гармонійним, елегантним", – зауважила Катерина Касабчук з туркомпанії "Еней". 

Голова Ради підприємців Івано-Франківська Петро Строїч підтримав департамент архітектури, але, з другого боку, просить не пресувати бізнес. 

"Погоджуюся з тим, що місто впорядковується, що вивіски на фасаді будівлі повинні якщо не прикрашати її, то хоча б не шкодити її вигляду. Я хочу підтримати архітектуру: те, що ви робите, це дуже добре, місто змінюється на краще. Але хочу сказати, що зараз інспектори приходять до підприємця і вимагають паспорт на вивіску, яку ставили 10 років тому, коли ніхто паспортів не давав. Давайте не будемо викручувати підприємцям руки і ставити часові рамки у 10 днів. За цей час неможливо зробити проект вивіски, затвердити її, виготовити. Дайте підприємцям хоча б місяць. Зараз Положення дає 10 днів", – зазначив Строїч.

Підприємці підтримали пропозицію збільшити термін на усунення порушень до місяця або й двох. 

"Якщо коротко, з нашої зустрічі видно, що проблеми з вивісками у місті є. Але всі ми маємо погодитися, що вимоги до вивісок мають бути. Вивіски мають бути гармонійно вписані у середовище. Наше обговорення пройшло плідно, ми почули підприємців, які займаються виготовленням вивісок", – підсумувала Світлана Лосюк. 

Вона підтримала створення робочої групи з розробки змін до чинного Положення і запропонувала подавати кандидатури. Група збиратиме пропозиції й готуватиме проект змін до Положення. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: