fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Франківський медуніверситет запроваджує спільні проекти з Дебреценським університетом Угорщини. ФОТО

Франківський медуніверситет запроваджує спільні проекти з Дебреценським університетом Угорщини. ФОТО

Здоров'я 15:12, 21.02, 2017

Делегація Івано-Франківського національного медичного університету відвідала Дебреценський університет (Угорщина) в рамках попередньо підписаної угоди про співпрацю між цими університетами.

У ході візиту відбулося кілька зустрічей з керівництвом угорського вишу. Зокрема, в ході розмови з проректором з навчального процесу, професором доктором Елеком Бартою гості з Івано-Франківська обговорили актуальні питання подальшої співпраці між цими навчальними закладами в плані обміну студентами та викладачами в рамках проекту Erasmus+, окреслили нові напрямки співпраці та майбутні спільні освітні та наукові проекти.

Представників ІФНМУ ознайомили з роботою Інституту біохімії та молекулярної біології, який функціонує в Університеті Дебрецена. Зокрема, професор доктор Йозеф Тозер, який очолює цей Департамент, провів екскурсію науковими лабораторіями закладу, продемонстрував новітні технології та напрямки, які здійснюються в інституті. Професор Ганна Ерстенюк обговорила з ним можливість проведення спільних наукових проектів.

На зустрічі з директором Департаменту науки Дебреценського Університету доктором Золтом Варгою відбувся обмін думками щодо можливості проведення спільних наукових форумів студентів та вчених обох університетів. Делегація ІФНМУ ознайомилась зі структурою побудови наукової діяльності в угорському університеті, умовами здійснення конкурсів та грантів на наукову діяльність.

Цікавим був і візит до Інституту фармакології та фармакотерапії. Там наша землячка доктор Оксана Кисіль, яка постійно супроводжувала українську делегацію, ознайомила представників ІФНМУ з діяльністю цього Інституту, продемонструвала умови проживання дослідних тварин у так званому Будинку тварин. Наші вчені стали свідками наукового експерименту з вивчення цукрового діабету та артеріальної гіпертензії. Сторони досягли попередньої домовленості про спільний науковий експериментальний проект.

Особливу увагу представників ректорату ІФНМУ привернула Університетська клініка, яка відома далеко за межами Угорщини. Це ціле лікарняне містечко, яке включає в себе практично всі напрямки сучасної медицини.

Зустріч з головним лікарем клініки, професором доктором Іштваном Едешем, яка проводилася у його дуже творчому кабінеті, дозволила обговорити питання співпраці у лікувальній сфері. Вчені клініки відкриті до обміну досвідом як для своїх колег, так і пацієнтів з України. В ході візиту івано-франківська делегація оглянула сучасні умови функціонування кардіологічної та інших служб клініки.

Родзинкою візиту стало ознайомлення з нещодавно відкритим Департаментом реабілітації, який очолює доктор Золтан Йенеї. Делегація ІФНМУ мала змогу оцінити важливість та необхідність функціонування сучасної реабілітаційної служби для медицини. Сторони досягнули попередньої домовленості про можливість практичної допомоги та навчання для майбутніх реабілітологів з України.

“Ми їхали за досвідом. Побачили, як працює напрямок реабілітології, кардіологічна клініка, багато іншого, – розповідає перший проректор Ганна Ерстенюк. – А протягом наступних півроку матимемо стажування наших фахівців у них. І це, мабуть, один із головних спільних проектів, хоча плануємо також провести спільну конференцію на базі нашого університету, а також продовжити обмінні студентські поїздки”.

За словами Ганни Ерстенюк, особливо хотілось би якнайшвидше перейняти досвід співпраці університету з практичною медициною.

“У Дебрецені всі міські лікувальні заклади входять до складу університетської клініки. Виграє від цього як підготовка майбутнього лікаря, так і обслуговування та лікування пацієнтів, – говорить Ганна Ерстенюк. – До речі, відбулося це не так давно, років п’ять тому. Тому віримо, що невдозві це стане можливим і в нас”.

“Великою приємністю для нас була зустріч з нашими студентами, які саме того дня розпочали своє навчання на базі Дебреценського університету, – говорить декан медичного факультету Роман Яцишин. – Щодо організації начального процесу, то певною мірою несподіванкою і цікавинкою для нас стало те, що тривалість лекції у наших колег – 45 хвилин. І навіть не знаю, чи такий досвід міг би прижитися в нас… Але те, що значно більше часу там відводять на самопідготовку студента, – це однозначно хороший приклад для наслідування”.

Також декан медфакультету порівнює систему відпрацювання пропусків там і у нас. Каже, угорські студенти у доволі жорстких умовах, оскільки три нб – це вже прямий шлях до відрахування…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: