fbpx

Франківський музей визвольної боротьби отримав унікальні повстанські листівки

Наша історія 15:19, 07.09, 2016

Сьогодні в музеї визвольної боротьби Степана Бандери представили унікальні повстанські листівки, які подарував активіст Максим Лисюк.

Як розповів директор Ярослав Коретчук, нещодавно була оголошена акція, в якій прикарпатців просили купувати на аукціоні старовинні речі, які пов'язані з повстанським рухом, та дарувати їх музею, інформує Бліц-Інфо.
"На інтернет-аукціонах часто з'являються речі, які пов'язані з повстанським рухом. Декілька місяців тому ми розпочали таку акцію, щоб мешканці Прикарпаття, які мають можливість, купували їх і передавали у музей. Адже, якщо їх зберігати у приватних колекціях, то про ці речі ніхто не дізнається. В той же час у музеї їх може побачити кожен і тут вони зберігаються у відповідних умовах", – пояснює Коретчук.
За словами директора музею, це листівки-заклики до населення, які дають можливість простежити, яку ідеологічну базу мав український визвольний рух 40-50 років, що саме повстанці пропонували населенню.

На заклик Ярослава Коретчука відгукнувся франківський активіст Максим Лисюк. Він придбав на інтернет-аукціоні три листівки і передав їх у музей.

"Я погодився не вагаючись. Моя бабця була зв'язковою УПА, дідусь моєї дружини відсидів у сибірських таборах за сприяння повстанському руху. Тому я відразу відгукнувся на заклик. Ця листівка є яскравим прикладом, як українці воювали проти системи. І коли приїжджають студенти зі Сходу, вони бачать, що "бандерівці" не страшні і ми воюємо не проти когось, а за свою землю", – пояснює Лисюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: