fbpx

Франківський науковець: "Шульги вирізняються емоційністю і вразливістю"

Суспільство 10:17, 12.08, 2016

Завтра, 13 серпня, у світі відзначають Міжнародний день шульги, який започаткували ще в 1976 році з ініціативи Британського клубу шульг.

У цей день шульги всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати їхні зручності, улаштовують різноманітні заходи та змагання. Учасники Британського клубу шульг пропонують раз на рік усе робити лівою рукою: їсти, пити, чистити овочі, грати у волейбол, виконуючи подачу лівою рукою. Члени клубу радять організувати майстер-клас гри на гітарі, коли струни на інструменті будуть натягатися в іншому порядку.

За статистикою шульги складають від 3% до 10% населення планети. 

Вченими доведено, що ліворукість являє собою не просто переважне володіння лівою рукою, а й прояв міжпівкульової асиметрії.

"Після трирічного віку найбільш чітко починає вимальовуватися відмінність між правшами і шульгами, – каже асистент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ІФНМУ Ірина Козова. – В останніх домінує права півкуля головного мозку. Ліва півкуля відповідає за логічне мислення, права – за творчість. Шульги більш чутливі, емоційні та вразливі, сильніше реагують на зовнішні подразники".  

Медик наголошує, що ліворукість не є порушенням. Тому в жодному разі не варто намагатися перевчити шульгу на праву руку, адже це може спричинити значний стрес для психіки, інформує прес-служба ІФНМУ.

Дослідники переконані в тому, що шульги за деякими показниками перевершують правшів. У них є переваги у грі на деяких музичних інструментах і в заняттях певними видами спорту, такими як теніс, бокс, фехтування. Завдяки тому, що шульги більш повноцінно використовують обидві півкулі, швидкість рухів і реакція у них швидша, ніж у правшів.

Цікаво, що чимало знаменитих особистостей були шульгами: Олександр Македонський, Наполеон, Уїнстон Черчіль, Фідель Кастро, Леонардо да Вінчі, Пабло Пікассо, Ніколо Паганіні, Вольфганг Амадей Моцарт, Фрідріх Ніцше, Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон та інші. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: