fbpx

Талановитий франківський школяр здобув стипендію 275 тисяч доларів на навчання у США

Суспільство 06:51, 31.03, 2017

17-річний Ернест Протас з Івано-Франківська вступив до The Taft School, що в місті Вотертаун, штат Коннектикут, США, і отримав там стипендію Девіса, яка в сумі з грантом від школи складає $275 000.

Як повідомляв КУРС, Ернест Протас один з 10 фіналістів Ukraine Global Scholars, які виграли гранти на навчання у 9 найкращих школах-пансіонатах Сполучених Штатів Америки. Школяр мріє отримати якісну освіту, щоб зробити щось революційне у галузі хімії. 

У інтерв'ю Ukraine Global Scholars Ернест розповів про свої захоплення, підготовку до вступу в американську школу та чим займатиметься після здобуття освіти у США.

– Ернесте, які в тебе захоплення в школі та за її межами?

Я захоплююсь наукою, а саме хімією. Змалечку мене цікавило, чому речі довкола мене відбуваються так, немовби підпорядковуються якимось законам. Чому цукор завжди розчиняється у воді, а пісок – ніколи? (усміхається) У сьомому класі я відкрив для себе світ хімії. Із того часу експеримент став для мене не просто цікавим способом довідатись щось нове, а способом життя, де кожен мій крок – це дослід.

Такими кроками вперед є й мої інші захоплення: це композиція і запис власних пісень за допомогою гітари та комп’ютера і, звісно, мій улюблений спорт – теніс.

– А що тобі найбільше запам’яталось із літнього семінару UGS? Які отримані там навички допомогли тобі при вступі?

Напевно, найяскравіше враження із табору, яке я не забуду ніколи, – це перша ніч, коли о четвертій ранку я сидів із Владом та Соломією (ред.: також фіналіст і фіналістка UGS 2016) на території біля корпусу, відбивався від армій комарів і писав свої перші есе (сміється). Напевно, саме тоді я зрозумів: щоб вступити у школу своєї мрії, я повинен або не спати взагалі, або чітко розподіляти свій час і не втрачати його на прокрастинацію.

– Чи був процес вступу до американських шкіл саме таким, як ти його уявляв, чи були й сюрпризи?

Насправді я був приємно здивованим, наскільки зручними виявились всі форми і сервіси, які я використовував для подачі своєї заявки. Так, на це пішло багато часу, проте цей час потрібен не для того, щоб заповнити безглузді документи чи отримати довідку, а для того, щоб повністю розкрити себе як особистість і перспективного апліканта. У процесі я зрозумів, що кожна моя дія, кожне слово, кожен файл, що я надсилаю школам, можуть стати вирішальними для мого вступу.

– Що особливо захоплює тебе в школі, до якої ти вступив? Чим плануєш там займатися?

Я з нетерпінням чекаю осені, адже підготовча школа – це незабутній досвід, місце, де я зможу розвиватись як особистість, приділяючи максимум часу своїм улюбленим заняттям! Обов’язково продовжу займатися хімією на найвищому доступному рівні, записувати власні пісні із новими друзями та посилено тренуватись на тенісному корті. Також хочу спробувати щось новеньке – або курси фотографії, або ораторське мистецтво.

– Як саме ти плануєш використати освіту, яку здобуватимеш у навчальних закладах США?

Я сподіваюсь отримати вищу освіту в галузі хімічних наук у Сполучених Штатах Америки і потім використати здобуті знання в розвитку економічних аспектів хімії в Україні та цілому світі. Хочу допомогти суспільству загалом, розробляючи технології для поглибленої переробки відходів, ефективнішого та екологічно дружнього хімічного виробництва і збереження енергії.

– Що б ти порадив школярам, які зараз працюють над заявками до UGS 2017?

Більше спіть, поки можете (сміється). Насправді я щиро раджу тобі, тому, хто читає ці рядки, залишатися собою у всьому, включаючи процес вступу. Щирість і природність – завжди прикраса, а іноді й необхідний інструмент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: