fbpx

Франківці розповіли, як готували гречку на гейзері в Ісландії

Стиль життя 09:26, 29.07, 2015

Франківські мандрівники Віктор Левицький та Ганна Бурлака поділилися враженнями від екзотичної Ісландії й пояснили, як відвідати острів з мінімальними витратами.

У громадському ресторані "Urban Space 100" в рамках зустрічей  Travel club франківці розповідали про одну з найпівнічніших країн Європи.

Віктор і Ганна були в Ісландії рівно 7 днів. Жили економно: на всю мандрівку вони витратили 470 доларів (включно з авіаперельотами).

Франківців вразила екологічність острівної держави: всі будиночки з натуральних матеріалів, вся енергетика – "зелена".

Мандрувати островом просто: ціни на транспорт невисокі, до того ж популярний автостоп. Віктор і Ганна брали на прокат автомобіль.

Мешкали у кемпінгу та наметах. За кемпінг платили по 9-11 євро з одного за ніч. Якщо ж хотіли переночувати у наметі, обов’язково запитували дозволу у фермера, якому належала ділянка.

Найбільший захват у молодих людей викликав геологічний розлом між Америкою та Європою – гейзери та водоспади. Ісландія взагалі асоціюється з гейзерами, через велику кількість яких острів і має "зелену" енергію. Гейзери можуть вибухати кожні 10 хвилин і досягати висоти понад 80 м. На одному із невеличких гейзерів мандрівники навіть готували сніданок  гречку та сосиски.

"У Ісландії дуже суровий клімат. Там можна повністю відчути силу природи",  каже Віктор.

Також мандрівники побували біля льодовикового озера. Вони спостерігали, як прямо на їхніх очах велетенські брили льоду відламуються і зсуваються з гуркотом у воду.

Лісів на острові взагалі немає.

"Частина суші покрита мохом, рідко можна побачити дерева, хіба що штучно висаджені. Загалом, мертва земля або мох",  говорить Ганна.

Франківці кажуть, що вони позбулися кількох поширених стереотипів про цю країну. Перший – що в Ісландії завжди дуже холодно. Насправді, температура у червні була від 4 до 12 градусів тепла. Це, звісно, не спека, але все ж і не заполяр’я. Другий – що в Ісландії страшенно дорого. Це не так. Молоко, скажімо, коштує 1 євро. Загалом, ціни помірні відносно заробітків.

Вразили франківців національні страви. Так, делікатесом вважається підгниле акуляче м’ясо: якщо не нюхати, на смак добре. Місцеві "забивають" цю страву алкоголем. До речі, алкоголь там можна купити тільки у спеціальних магазинах у певний час. В Ісландії з цим строго.

Одна з головних тамтешніх суспільних проблем, кажуть мандрівники, в тому, що всі ісландці – родичі (населення острова сьогодні – трохи більше 300 тисяч осіб). І, наприклад, нерідко бувають ситуації, коли дівчина з хлопцем знайомляться у клубі, а потім виявляється, що вони близькі родичі. Мешканці жартують, що "через сьоме коліно вже можна". У них навіть є спеціальна програма: ти забиваєш у пошук людину, яка тебе цікавить, і бачиш, наскільки ви близька родина.  

Наостанок Віктор з Анною показали короткі відео з мандрівки та назвали найпопулярніші фрази жителів, які характеризують країну: "в Ісландії я ношу окуляри і вночі" та "якщо не подобається погода, почекай 5 хвилин". Адже на острові "білі" ночі, а погода страшенно мінлива. 

Наталія Гостило

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: