fbpx

Франківці зможуть протягом тижня дивитися сучасне польське кіно

Культура 15:02, 04.11, 2016

5-13 листопада в Івано-Франківську проходитиме 5 перегляд сучасного польського кіно "Під Високим Замком".

Директор Центру польської культури та європейського діалогу Мар’я Осідач зазначила, що перегляд польського кіно вже впізнаваний в Івано-Франаківську.

"Кіно – це важливий момент формування діалогу історичного, культурного та політичного",  зазначила Мар’я Осідач.

Це проект, який презентує сучасний доробок польського кінематографа. Головною метою перегляду є промоція польського кіномистецтва та забезпечення умов для ближчого контакту з польським кінематографом, що, без сумніву, є цікавою відповіддю на потреби, очікування та пошуки шанувальника польського кіно.

Ще однією важливою метою є піднесення, особливо в молодого покоління, загального рівня знань про культурну спадщину Польщі, її історію та сучасні суспільні проблеми західного сусіда України. Заступник міського голови Богдан Білик зазначив, що Франківськ вже тривалий час будує плідні культурні відносини з Жешувом і Любліном. Він зазначив, що, окрім профспілок міста, захід підтримали і близько півсотні підприємств.

Перегляд супроводжуватиме ряд подій, пов’язаних насамперед з тематикою кіно, які в цікавий та привабливий спосіб популяризуватимуть сучасну польську культуру. Ключовим елементом проекту є ціна квитка у кіно, яка становить 25 грн. Саме вона є одним з факторів, який значною мірою підвищує зацікавлення прдією.

Автор проекту, представник Генерального Консульства РП у Львові Барбара Пацан розповіла, що цього року глядачі зможуть побачити 14 фільмів. Програма передбачає:

• У 2016 році буде представлено 14 фільмів, надзвичайно видовищна пропозиція для шанувальників кіноекшену і воєнного фільму – стрічка "Кербела”, яка розповідає про найбільшу битву польських вояків з бойовиками Аль-Каїди в Іраку 2004 року. Трагедії szoah і польському вкладові у порятунок євреїв від гітлерівського пекла присвячено фільми "Світ Юзефа" і "Справедливий". Зворушить до глибини душі і напевно знайде відгук у серцях глядачів фільм "Мої дочки – корови”, а ось тим, хто шукає в кіно теплої, легкої пригоди, припадуть до смаку романтичні комедії – "Листи до M.2” і "Планета самотніх”.

• "Урок історії в кіно" – адресований до учнів середніх шкіл та студентів ВНЗ, в рамках якого буде представлено фільм, тематика якого торкається історичних та суспільних аспектів життя Польщі.

• "Ніч в кіно" – це нічний кіномарафон, який проходитиме в суботу, 12.11. Глядачі зможуть на сеансі о 23:00 год. переглянути два фільми.

• Музичний вечір, присвячений Аґнєшці Осєцкій – поетесі, письменниці, автору п’єс, журналістці, а перш за все авторці понад двох тисяч текстів пісень.

• Виставка "Самаритяни з Маркової", поєднана з показом фільму "Світ Юзефа", та виставка "Втрачена Річ Посполита", яка представляє приклади історії знищення поляків, євреїв, українців, циган, білорусів, цілих суспільних груп.

• До Івано-Франківська завітає також блискуча польська акторка, співачка Катажина Домбровска, яка представить разом зі струнним квартетом "Апертус” музичну програму під назвою "Пісні, затримані в кадрі”.

"Я думаю, що кожен глядач знайде щось, що його зацікавить", – зазначила Барбара Пацан.

Перегляд відкриватиме музичний фільм "По сонячній стороні вулиці".

Фільми можна буде подивитися у театрі кіно "Люм’єр", Центрі польської культури та європейського діалогу, Музеї мистецтв Прикарпаття, Івано-Франківській обласній філармонії. Зазначимо, під час чотирьох попередніх переглядів шанувальники кіно в Івано-Франківську змогли подивитися 56 польських художніх, документальних, короткометражних та анімаційних стрічок, переважна більшість яких вийшла на екрани у 2010-2015 рр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: