fbpx

Франківці звинувачують екс-головного архітектора міста у незаконній забудові. ФОТО

Суспільство 08:28, 17.11, 2015

Мешканці Івано-Франківська півроку борються проти будівництва багатоповерхівки, яку починали споруджувати як індивідуальний житловий будинок у районі Калуського шосе – Гімназійної. Люди переконують, що за несанкціонованою забудовою стоїть колишній головний архітектор міста Ігор Гаркот.

Будівництво розпочалося у квітні цього року. Мешканців переконували, що споруджується приватний будинок на півтора поверхи.

"Ми побачили, що заливається величезна подушка під фундамент. На дві сім’ї таку подушку ніхто не лиє, бо я будувалася сама, бачила, як будувалися сусіди", – розповідає місцева мешканка Галина Недільська.

1Про півтораповерховий будинок свідчить і будівельний паспорт, виданий на прізвище Возна Наталія Ігорівна.

2

Однак люди запевняють, що Возна – це лише юридичний забудовник, а фактичний  її батько Ігор Гаркот, який був головним архітектором Івано-Франківська до 2011 року.

"Ми її ніколи не бачили (Наталію Возну – КУРС). На всі зустрічі з людьми приїжджав Ігор Гаркот. Також разом з ним був і Юрій Фейчук, який представився співвласником будови",  каже місцева мешканка Лілія Тирінова.

До слова, кілька років тому Юрій Фейчук вже відзначився у будівельних скандалах. Його фірма "Гільдія" хотіла забудувати сквер у мікрорайоні Пасічна, який вдалося відстояти місцевим мешканцям. Фейчук у 2010 році балотувалися до Івано-Франківської міської ради від Партії регіонів, а на місцевих виборах цього року від партії "Наш край".

Те, що їх обманули, люди зрозуміли, коли будівельники завершили споруджувати другий поверх і будинок надалі почав рости.

3

"Сказали, що буде два поверхи, а тут не два, а – величезна махіна,  вантажівки і крани курсували зранку до ночі. Наразі працює вже три бригади. Гаркот побачив, що люди почали протестувати, і прискорив будівництво",  обурюється Галина Недільська та показує на фото вид з дитячої кімнати:

4

Франківці обурюються, мовляв, споруджували дорогу за власні кошти. А місце, де росте багатоповерхівка, призначене під садибну забудову.

Люди почали звертатися у контролюючі інстанції. Однак отримували лише відписки.

"Перший раз написали у червні в інспекцію "Держархбудконтролю" з проханням провести перевірку, бо, за документами, будувався будинок садибного типу. Поки ми писали, Гаркот швидко виробляє документи на реконструкцію незавершеного будівництва у багатоквартирний будинок без зміни цільового призначення земельної ділянки", – каже Ліля Тирінова.

Слова жінки підтверджує офіційний лист з департаменту містобудування і архітектури Івано-Франківська:

5

"На підставі звернення Н. Возної Департаментом був виданий будівельний паспорт від 28.03.2015 р. на будівництво індивідуального житлового будинку на Калуському шосе. Площа забудови 254,18 м кв. На підставі повторного звернення Департаментом видані містобудівні умови та обмеження від 17.06.2015 для реконструкції незавершеного будівництва індивідуального житлового будинку під багатоквартирний житловий будинок", – йдеться у листі.

Також у документі йдеться, що Возній видані містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхового житлового будинку поверховістю три поверхи.

Після звернення мешканців до прокуратури, МВС та СБУ інспекція "Держархбудконтролю" звернулася до влади міста з проханням скасувати містобудівні умови і обмеження у зв’язку з численними порушеннями.

6Люди нарікають, що міська влада на порушення навіть не реагує. А в той час замість півтораповерхового будинку вже завершується будівництво чотириповерхового будинку на 10 квартир.

"Незважаючи на порушення, влада нічого не скасовує. В той час забудовник вже засклив вікна і утепляє будинок",  каже пані Лілія.

КУРС разом з громадською організацією "Центр "Антикорупційна Платформа" у рамках проекту "Зупинимо незаконні забудови міста Івано-Франківська" стежитиме з розвитком подій на Гімназійній.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: