fbpx

Франківців обурили свіжі рогульські вивіски на пам'ятках архітектури

Культура 19:15, 23.12, 2014

Франківські користувачі Фейсбуку обговорюють рекламні вивіски на будинках в середмісті, які спотворюють пам’ятки архітектури, і вимагають покарати тих, хто дав дозвіл на їхнє встановлення.

Черговим "заправлянням шуби в труси" назвав розміщення вивісок та іншої реклами на пам’ятках архітектури у Франківську архітектор, начальник відділу з охорони культурної спадщини міста Ігор Панчишин.

"Дальтоніки і замовники, і їх "оформітєлі". Хвороба. Якийсь тифус по місту", – діагностував він у коментарях під фото в одній із франківських спільнот.

Щоправда, зазначив, що висловлюється не як посадовець, а як приватна особа і власне архітектор. На думку архітектора Ігоря Панчишина, природа вірусу рекламного несмаку  в хамстві і в політиці. "А для мене це ще й кольорово-конструктивна діарея",  підкреслив він.

Обговорення, започатковане архітектором у соцмережі, підтримали франківці. Рогулі – найлагідніше означення, яке застосовували містяни до підприємців та власників будівель, що спотворили пам’ятки.

"Якщо вивіска БЕЗ дозволу  зняти. Якщо З дозволом  зняти того, хто дав дозвіл",  висловився і зібрав лайки підтримки Андрій Озорович.

Будинки, на яких з’явилися недоладні вивіски, є пам’ятками архітектури місцевого значення. На вул. Бачинського, 3 – в Державному реєстрі охоронний номер 414-іф, та на вул. Мартинця, 4 – охоронний номер 85-іф. За існуючим порядком, погоджувати вивіски, рекламу та будь-що інше на фасадах пам’яток слід із органом охорони культурної спадщини. Логічно звертатися у відповідний відділ міськвиконкому, яким завідує власне пан Панчишин. Але з якогось дива збереглася "стара" вертикаль, яка існувала ще до створення цього відділу. Тобто запити та погодження скеровуються в управління архітектури та культури Івано-Франківської ОДА, в обхід міського відділу охорони пам’яток.

З іншого боку, є "Закон про охорону культурної спадщини", який вимагає дотримання режиму збереження пам’яток. Відтак, обласні охоронці мали би скеровувати проекти на погодження до міського органу охорони культурної спадщини. Особливо якщо йдеться про історичний центр міста Івано-Франківська. Однак ті не скеровують, оскільки це ніде не прописано. Та й невідомо, яким чином слід це робити  чи самі власники й орендарі будівлі мусять турбуватися про її охорону, пам’ятаючи про закон, чи то обласні чиновники повинні додатково посилати їх по окреме погодження до міської пам’яткоохоронної служби, знімаючи з себе відповідальність.

"Варто проводити таку рекламу чи вивіски через Раду по рекламі, що створена в обласній архітектурі, або через консультативну раду з питань охорони спадщини. Зараз ця система не працює",  сказав в офіційному коментарі КУРСу начальник відділу з охорони культурної спадщини міста Ігор Панчишин. 

На його думку, таки варто розробити і прописати порядок всіх погоджень і розглядів з коментарями щодо кожного особливого випадку. 

"Я ж можу зараз лише повідомляти, письмово чи електронно, про неподобства,  відзначає головний охоронець пам’яток Франківська.  Хоча міська влада може ініціювати надати мені повноваження створити таку систему розгляду на пам’ятках. А для цього потрібна ініціатива громади".

Громада поки що кипить в соцмережах. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: