fbpx

Галабала розповіла про чотири варіанти вирішення проблеми села Устеріки

Політика 10:58, 23.11, 2016

Очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала розповіла про чотири юридичні вирішення проблеми села Устерік, яке без добровільності приєднали до Білоберізької ОТГ.

Про це Ольга Галабала повідомила під час засідання постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Галабала наголосила, що проблема села Устерік, громада якого не хотіла об’єднуватись з Білоберізкою, однак ОДА погодила їх об’єднання, тягнеться довгий час і ніяких зрушень не відбувається. Досі облдержадміністрація не пояснила, як вийти із цієї ситуації.

Поспілкувавшись з юристами і з ЦВК, і з Мінрегіонбуду та іншими, Галабала виділила чотири виходи із цієї ситуації.

По-перше, Устеріки з самого початку не входили до складу громади. Для того щоб довести це юридично, можна, щоб прокуратура звернулась до суду для захисту інтересів громади. Позиватись може і сама громада, тим більше, що для цього є багато підстав: порушення Конституції, незаконний висновок ОДА і т. д.

"Коли громади об’єднуються, відбуваються сесії сільських рад, потім ОДА дає свій висновок, що вся процедура відбувалась законно. Тому і сама ОДА може скасувати свій висновок, адже він був незаконним, бо не було добровільності Устерік", – пояснила Галабала.

Але щоб йти таким шляхом, повинен бути юрист, який опрацює цю проблему, підготує відповідні позиви, це займе час і потребуватиме коштів, яких громада не має.

По-друге, Верховна Рада могла б прийняти закон про вихід з ОТГ, адже зараз законодавчо врегульовано лише об’єднання, процедура виходу з ОТГ не визначена. Але сумнівно, що цей закон приймуть, адже Верховна Рада взагалі гальмує реформу децентралізації.

"Верховна Рада з вересня не може прийняти низку законів, які стосуються об’єднаних громад. Тому сумнівно, що і цей закон про вихід з ОТГ буде прийнятий. Ми можемо, звичайно, направити звернення до наших народних депутатів, але це скоріше всього буде малоефективно",  зазначила депутат.

По-третє, прийняття так званого "закону про Устеріки". Він полягає в окремому рішенні Верховної Ради, що стосується конкретно Устерік, вирішує їх проблему і призначає вибори в селі. 

"Такого прецеденту в Верховній Раді ще не було, але можна спробувати напрацювати такий проект закону. Теоретично, якщо громада приїжджатиме в Київ, під Верховну Раду, з акціями, можливо, такий закон і приймуть",  пояснила Галабала.

По-четверте, це внесення змін до Перспективного плану, щоб Устеріки були від'єднані від Білоберізької ОТГ.

"Якщо внести зміни в цей Перспективний план і Верховинська громада пройде весь процес об’єднання і піде на вибори, то Устеріки можуть ввійти до складу Верховинської ОТГ, але всі села мають дати згоду на це",  зазначила депутат.

Галабала наголосила, що ці зміни в Перспективний план треба вносити після Нового року, тоді до кінця 2017 року село перебуватимете в Білоберізькій ОТГ та ще отримає кошти, які виділять на цю ОТГ, а вже з 2018 року його приєднають до Верховинської.

"Ця територіальна реформа буде завершена до кінця 2017 року. Це означає наприкінці наступного року – початку 18-го, ймовірно, всі примусово об’єднаються згідно з тим Перспективним планом, який буде на той момент",  акцентувала очільниця фракції "ВОЛЯ".

Ольга Галабала наголосила, що необхідно прийняти рішення, як виходити з ситуації, оскільки зараз громада зіткнеться зі складнощами, тому що згідно з законом з 1 січня буде ліквідована їхня сільська рада, вчителі чи лікарі, що працюють в ФАПі, будуть переведені на роботу з районних відділів в громаду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: