fbpx

Галабала розповіла про роботу над реформуванням лісової галузі у МінАПК. ВІДЕО

Політика 15:17, 01.03, 2017

У Міністерстві агропромислового комплексу робоча група з реформування лісової галузі напрацьовує нове бачення лісового господарства: вирішує проблему глибокої переробки деревини, дрібного відпуску деревини для потреб населення, переходу до вибіркових рубок і т. д.

Про це повідомила член цієї робочої групи, очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала у програмі "Політична студія" на ОТБ "Галичина", йдеться у прес-релізі партії "ВОЛЯ".

Очільниця фракції "ВОЛЯ" в робочій групі працює над реформуванням комунальних лісів (агролісгоспів, військових лісгоспів) та намагається знайти шляхи, щоб наділити органи місцевого самоврядування контрольними функціями над лісами. Поки що, за словами Галабали, у членів робочої групи немає чіткого бачення, як реформувати лісову галузь.

"У всіх членів робочої групи є розуміння проблеми мораторію, потреби забезпечити сировиною підприємців, які здійснюють глибоку переробку. Однак системної реформи поки ніхто не бачить", – зазначила Галабала.

Депутат наголосила, що в Івано-Франківській області зараз склалась абсурдна ситуація: підприємці, які виготовляють будиночки, дитячі гойдалки, не мають доступу до деревини і змушені відмовляти замовникам. 

"І це тому, що у нас нібито вся деревина йде на аукціон, хоча насправді лише дві третини, ще третина класифікується як дрова. Під виглядом цих дров насправді вивозять ліс-кругляк. На цих аукціонах деревину купляють фізичні особи-підприємці, які не мають ні потужностей, ні працівників, а просто розпилюють деревину і перепродують її".

Тому, за словами Галабали, зараз в міністерстві АПК розробляють механізм укладання прямих контрактів з підприємцями, щоб люди, які хочуть тут займатися глибокою переробкою, гарантовано отримували деревину. 

"Зараз підприємець, який працює в Рожнятові, за 1 кубометр готової продукції платить податку на додану вартість більше, ніж він витратив на закупівлю деревини", – зазначає Галабала.

Крім того, робоча група вирішує питання дрібного відпуску деревини для потреб населення, оскільки у високогірних населених пунктах важко легально купити дрова або деревину, через це, за словами депутата, стимулюється незаконна вирубка.

Пильна увага під час дискусій в робочій групі приділяється питанню, кому має належати ліс. Зараз він належить державі, землями розпоряджаються адміністрації, а деревина належить постійному лісокористувачу-лісгоспу.

"Сьогодні Держлісагентство і погоджує рубки, і управляє, і контролює їх, і штрафує. В цьому питанні в нас виникає юридичний конфлікт, щоби знайти на нього відповідь, ми будемо говорити і з працівниками лісового господарства, експертами, представниками громади, екологами",  каже Галабала.

Обговорюють і можливість передачі лісів у власність громад. На сьогодні є як позитивні, так і негативні приклади поводження громад з лісами.

"Одні оберігають його як велику цінність, інші – нещадно вирубують, такі випадки відомі на Косівщині",  акцентує депутат.

Ольга Галабала нагадала, що нещодавно Старосамбірська районна рада своїм рішенням заборонила суцільні рубки: можна рубати тільки вибірково або ощадливо до природи.

"Нам треба переходити на зовсім іншу систему лісового господарства – наближене до природи лісництво. Для цього нам потрібно будувати лісові дороги, мати сучасну техніку, засаджувати Карпати різновіковим змішаним лісом. Тоді ми будемо мати і економічний ефект, і зможемо зберегти природу",  наголосила Галабала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: