fbpx

Галабала закликає ОДА вивчати діяльність надрокористувачів та перевіряти їх на добросовісність. ВІДЕО

Політика 12:15, 15.03, 2017

Очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала просить облдержадміністрацію дослідити питання діяльності надрокористувачів в області, проаналізувати сплату ними податків та участь у розвитку населених пунктів, напрацювати кроки для врегулювання проблеми недобросовісних надрокористувачів та доповісти стосовно цього питання на сесії обласної ради.

З відповідним проханням Ольга Галабала звернулась до керівництва області на сесії облради 10 березня, повідомляє прес-служба партії "ВОЛЯ".

Ольга Галабала відзначила, що в нашій області активно видобувається газ і нафта, однак це питання належним чином не досліджується.

"Протягом цього року я вивчала питання надрокористувачів. Стало зрозуміло, що, на жаль, цими питаннями в області ніхто не займається і в нас є величезна проблема з тим, що громади не отримують належні надходження до своїх бюджетів, нафтогазовидобувні компанії не сплачують податки до місцевих бюджетів", – зазначила депутат. 

Галабала нагадала ситуацію, яка склалася в січні 2016 року: в ОДА був відділ, який займався вивченням питання надр, де працювало троє людей, двоє із них пенсійного віку, одна без профільної освіти. 

"Потім це питання було передано в Управління екології, але й на цей час в нас немає системної роботи щодо вирішення питань надркористування. Немає ні аналізу за 2016 рік, яким чином сплатили податки в місцеві бюджети надрокористувачі, немає нашої бази надрокористувачів добросовісних, навіть сьогодні, коли ми розглядаємо питання по ТОВ "ПАРІ", окрім того, що це фірма Злочевського, ця фірма вже кілька років працює в нас області і не сплачує податки належним чином в місцеві бюджети. Такої інформації в нас немає, її депутатам не надають",  наголосила депутат.

Тож Ольга Галабала звернулась до облдержадміністрації із проханням приділити більшу увагу вивченню цього питання.

"Оскільки в нашій області у великій кількості видобувають газ і нафту, необхідно провести цю роботу, дослідити, скільки податків сплачується, які надрокористувачі працюють, скільки вони недоплачують в місцеві громади, які надрокористувачі не компенсують збитки місцевим громадам, і доповісти про це питання на сесії облради, а також зазначити ті кроки, які ОДА планує зробити для того, щоб врегулювати ці питання. Депутатський корпус, думаю, також приділить увагу цій роботі",  відзначила Галабала.

В свою чергу, голова облради Олександр Сич зазначив, що Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу відслідковує ситуацію щодо відкритості, ефективності і добропорядності надрокористувачів.

"Було б добре, щоб інформацію про цю ситуацію нам подавали на кожну сесію, щоб ми розуміли, наскільки добросовісний надрокористувач просить у нас дозволу на видобування надр",  зазначив Сич.

Нагадаємо, партія "ВОЛЯ" бореться за отримання громадами надходжень від видобутку надр. Фракція "ВОЛЯ" в облраді ініціювала розробку Положення обласної ради "Про порядок використання надр в Івано-Франківській області" та відкритий аудит того, хто скільки платить за користування надрами. Народний депутат Юрій Дерев’янко домігся прийняття законопроекту №3038, за яким з 2018 року 5% від податку з газу та нафти залишатимуться в громадах, зараз ж вся рента йде в Держбюджет. Ольга Галабала сформувала єдину базу всіх надрокористувачів області за 2015 рік, яка містить інформацію про засновників і бенефіціарних власників компаній, термін дії дозволів та місця видобутку, сплату ними податків, яку презентувала на конференції "EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: