fbpx

Гендиректор НТКУ Зураб Аласанія розповів, що буде з обласними телерадіокомпаніями

Культура 17:21, 09.12, 2014

Нові рішення часто викликають спротив. А коли мова заходить про гроші, які можна втратити, то тим паче. Зураб Аласанія – директор Національної телерадіокомпанії – не боїться змін. В його планах не лише Суспільне телебачення в Україні, але й реформування всієї системи обласних телерадіокомпаній, де, відверто кажучи, є великий відсоток людей, які не хочуть працювати якісно.

Що саме чекає НТКУ і обласні державні ТРК, Зураб Аласанія розповів КУРСу.

Про зарплати ОДТРК

– Зарплата у працівників є, вона мізерна, але є. Всі ОДТРК підпорядковується Державному комітету, а значить, вони прирівняні до держслужбовців, НТКУ — не так, воно підпорядковується Кабінету Міністрів.

Пенсії у працівників обласних телерадіокомпаній гарантовані як держслужбовцям, саме тому вони за це чіпляються. А оскільки ми зробили акціонерне товариство, то всі вони автоматично перестають бути держслужбовцями. Ви уявляєте, що це означає?

От тоді ти, як керівник, стоїш перед великою небезпекою, бо всі ці люди будуть незадоволені. Проте, я так само розумію, що Суспільне зараз нагадує стару машину, в яку сіло 20 людей і ніхто не хоче виходити. Але при такій кількості машина просто не поїде.

Що буде з обласними телерадіокомпаніями

– Система виглядатиме так: публічне акціонерне товариство НСТУ (Національна суспільна телерадіокомпанія України), з 100% акцій, що належать державі, з 26 дочірніми компаніями по всіх областях, які будуть представляти із себе повноцінні продакшн-студії, здатні до виробництва новин і програм.

Щодо звільнень, то підуть ті, хто не хоче працювати. Ті ж, які захочуть вкладати сили і приймати нові умови, – залишаться.

Але змінювати мислення людей – це не є задача НСТУ.

Про перепони на шляху Суспільного мовлення в Україні

– Найбільша законодавча перепона – недосконалість самого закону про Суспільне мовлення. Правки і зміни до цього закону тягнуть за собою зміни ще шести законів України. Проект таких змін готовий і буде поданий до Верховної Ради негайно з початком роботи ВР.

Катерина Гладка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: