fbpx

Генпрокуратура заявляє про десяток випадків заміни балів ЗНО

Суспільство 11:06, 23.07, 2015

Заступник генпрокурора Олег Заліско заявив про незаконне втручання у електронні системи УЦОЯО.

Проведення слідчих дій в Українському центрі оцінювання якості освіти не призведе до масового перегляду результатів ЗНО та не зашкодить законній роботі УЦОЯО. Про це на брифінгу 22 липня розповів заступник Генерального прокурора України Олег Заліско, повідомляє Освіта.юа.

"У жодному разі система ЗНО не буде зірвана, оскільки незаконні втручання не були масовими", – сказав Заліско.

За його словами, наразі відомо про всього близько 10 незаконних втручань.

"Буде проведено відповідну експертизу, де ми встановимо кількість незаконних втручань. Система це фіксує, і проведені вчора слідчі дії не дадуть можливості внести у неї зміни. Ми будемо бачити результат і масовість цього. Зараз нам відомо про приблизно 10 фактів незаконного втручання за 2015 рік, хоча в ході проведених обшуків ми одержали такі відомості і за 2014 рік", – зазначив заступник Генпрокурора.

Він не повідомив, яку винагороду отримували працівники УЦОЯО за кожне втручання, але сказав, що "зверталися не прості люди, в тому числі працівники правоохоронних органів".

Заліско наголосив, що Український центр оцінювання якості освіти працює стабільно, незважаючи на проведені вчора слідчі дії. "Центр працює стабільно, жодна з його функцій не порушена. Проведення слідчих дій саме зараз, у період ЗНО, була обумовлена необхідністю забезпечити неможливість знищення відомостей про вчинення злочину, а саме незаконного втручання у реєстр осіб, які пройшли незалежне оцінювання", – підкреслив він.

Заступник Генпрокурора додав, що певні особи, які незаконно втручалися у електронні системи УЦОЯО, вже встановлені, щодо решти працюють правоохоронні органи.

"При проведенні комплексу гласних і негласних слідчих дій нами одержано інформацію про незаконне втручання у єдину систему оцінювання якості освіти та реєстр осіб, які пройшли ЗНО. Ці втручання проводилися працівниками Центру, яких зараз досудове розслідування встановлює. Хоча певні особи вже встановлені і стосовно них проводяться слідчі заходи", – підсумував він.

Заліско також розповів, яким чином проводилося стороннє втручання у систему, яка раніше пройшла експертні дослідження і вважалася сповна захищеною від цього.

"Система автоматично проводить психометрію людини, яка складає ЗНО, та встановлює єдину систему балів, тому стосовно окремої людини змінити будь-яку позицію, підвищити чи знизити бали неможливо. Тож із тих, хто складав у цьому ж регіоні ЗНО, підбиралася людина з приблизними психометричними даними і проводилася заміна таких даних на користь особи, що зверталася до Центру", – пояснив Заліско.

За його словами, таким чином абітурієнти, що отримали непрохідні бали, могли потрапити до університету навіть на бюджетну форму навчання. "Для чого це робилося  зрозуміло: якщо особа склала ЗНО на 112 балів, але після проведення заміни отримала 190, то могла вступити до вишу, в тому числі на бюджетну форму навчання",  підсумував заступник Генерального прокурора.

Зазначимо, що у Генеральній прокуратурі не називають прізвищ посадових осіб, причетних до незаконної зміни результатів ЗНО. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: