fbpx

Гірські школи на Прикарпатті потребують суттєвої фінансової підтримки держави

Суспільство 14:47, 15.06, 2017

Проживання в умовах рідкорозселеності, значної віддаленості осель від шкіл, ландшафтно-природні особливості гір неминуче відбиваються на роботі гірських навчальних закладів. Для належного функціонування гірські школи на Прикарпатті потребують значної фінансової підтримки держави.

Про це йшлося сьогодні на виїзному засіданні комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти в Івано-Франківській ОДА, де обговорили гірські загальноосвітні школи, їх стан і перспективи розвитку, закон "Про базову освіту" та проект рішення комітету Верховної Ради "Гірська загальноосвітня школа: стан, проблеми, перспективи розвитку (на прикладі Івано-Франківської області)", інформує прес-служба партії ВОЛЯ.

Заступник голови комітету Олександр Співаковський повідомив, що з вересня у Верховній Раді прийматимуть ряд законів, які мають закріплювати освітянську політику. Наголосив на необхідності не закривати школи у гірських місцевостях, а сприяти їх розвитку. Таких шкіл на Прикарпатті налічується 275.

Участь у засіданні взяли представники департаменту освіти, очільники навчальних закладів на Прикарпатті, керівники відділів освіти. Начальник відділу освіти Космацької ОТГ, депутат сільської ради ОТГ від партії "ВОЛЯ" Дмитро Кіращук відзначає, що в сучасних умовах гірські школи змушені просто виживати, об’єднані територіальні громади не в змозі без підтримки держави самотужки фінансувати освітню, а також медичну галузі.

"Держава виділятиме субвенції тільки на заробітні плати педагогічним працівникам. Оплата праці технічних працівників та комунальних послуг стає ношею бюджету ОТГ. Ці витрати у Космацькій ОТГ цього року становлять близько 6 млн грн на освітні і медичні заклади. Якщо ОТГ не буде в змозі виділити ці кошти, постане питання про скорочення працівників. Чомусь віддалені гірські села завжди були обділені фінансуванням з боку держави, і зараз громади, об’єднавшись, не маючи належної фінансової бази, залишаються сам на сам зі своїми проблемами", – каже Кіращук.

Він акцентує, що спроможність наповнювати бюджет ОТГ у гірських місцевостях значно відрізняється від рівнинних, в першу чергу через відсутність належної інфраструктури.

"Основним наповнювачем бюджету Космацької ОТГ є податки, можна було б отримувати значні надходження від зеленого туризму, але для цього необхідні якісно відремонтовані дороги. Крім того, з 2018 року ОТГ отримуватимуть 2% ренти від видобутку нафти і газу. На території нашої ОТГ є надра, але їх ніхто не розробляє. Треба вкладати кошти у розвиток різних інфраструктурних об’єктів, створювати підприємства, щоб бюджет був спроможним самотужки утримувати освітні заклади".

Дмитро Кіращук звернув увагу і на проблему добирання дітей до шкіл у гірських місцевостях, які породжує віддаленість осель від шкіл та відсутність належного дорожнього покриття.

"На рівнинній території довіз учнів можна організувати. Але через жахливі дороги і рельєфні особливості у гірських місцевостях це вкрай складно. У Космацькій ОТГ діти пішки ходять щонайменше 3 км в одну сторону, ще з портфелем, що в середньому важить 4 кг. До Великороженської школи, яка знаходиться на висоті понад 6 тис. 700 метрів, діти змушені йти 7 км, можуть ходити у Білоберізьку – туди дорога становить 12 км! – наголосив Кіращук. – Тому вкрай важливо зберегти гірські навчальні заклади та максимально сприяти їх розвитку".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: