fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • "Гори і люди": франківський письменник і журналіст пропонує співавторство книги репортажів і нарисів з Карпат

"Гори і люди": франківський письменник і журналіст пропонує співавторство книги репортажів і нарисів з Карпат

Культура 17:50, 27.12, 2016

Журналіст, письменник, випусковий редактор IA ZIK Богдан Скаврон оголошує збір коштів на видання нарисів та репортажів з Карпат "Гори і люди". Кожному, хто підтримає видання, гарантується його примірник.

На своїй сторінці у Фейсбук Богдан Скаврон зазначає: "Що не день, то ближче до літа… А що треба влітку? Правильно – гори, люди і добрі історії. Щодо останнього, то їх в мене є сім десятків. Там є про різних людей – і мертвих, і живих, і непростих, і навіть "снігових!, а ще про різні місця в горах – знамениті, маловідомі, незвичайні, легендарні, історичні, секретні і просто цікаві.

Отож оголошується збір коштів на збірку нарисів та репортажів з Карпат та Прикарпаття, які були написані за два десятки останніх років, під назвою "Гори і люди".

Відтак, додає автор, кожен, хто підтримає видання сумою від 50 грн (орієнтовна собівартість), гарантовано отримає книжку. Пожертва від 100 грн заслуговує на подячний рядок у передмові до книжки. А жертводавці, які зроблять внесок понад 500 грн, можуть бути записані у співавтори.

"Уже два роки маю сформовану книжку, до якої увійшли нариси і репортажі. Вони публікувалися в різних виданнях упродовж останніх двадцяти років. У цієї книжки вже досить багато співавторів. До них належать всі ті, хто так чи інакше допомагав її зробити. Серед них – ті, що дали мені більші, трохи інші знання про ці гори, ділилися зі мною різними легендами, байками та правдивими історіями. Теперішня фінансова підтримка – це також співавторство, принаймні співтворіння", – розповідає журналіст.

Пожертвувати кошти можна на картку державного Приватбанку: 5168 7572 2304 5123 (Скаврон Богдан Мар’янович).

За його словами, наразі вже розпочався збір коштів – зібрали 4% від потреби.

Для інтересу: одна з історій, пов'язана із подіями дванадцятирічної давності та тогочасним Президентом Віктор Ющенко

МОГОРИЧ ВIД ЮЩЕНКА

У гуцульському селi Яворовi, що на Iвано-Франкiвщинi, досi стоїть дерев'яна хатина, в якiй у 1970-х роках мешкав помiчник бухгалтера Вiтя Ющенко, коли його, молодого спецiалiста, пiсля закiнчення Тернопiльського вузу направили на роботу до тутешнього колгоспу iменi 40-рiччя Жовтня. I хоч провiв нинiшнiй Президент у Яворовi якихось три мiсяцi, але тепер здається, з ким би iз яворiвцiв не заговорив, кожен знайде що згадати про молодого Ющенка.

Сiльський голова Яворова Василь Лагодюк у той час, коли Ющенко працював у колгоспi, був ще школярем. Але пам'ятає молодого бухгалтера, бо носив молоко до хати, де той жив.

"У тiй хатi перше наш лiсничий жив, Петро Розвадовський, – розповiдав яворiвський вiйт. – А коли прислали молодих спецiалiстiв – бухгалтера Ющенка, агронома Худецького, економiста Петра Волощука, то голова колгоспу попросив лiсничого поселити їх в однiй кiмнатi. То так вони всi разом там i жили".

З колишнiх сусiдiв Ющенка у селi вже не залишилося нiкого – пороз'їжджалися хто куди. Навiть господар знаменитої хати, Петро Розвадовський, i той перебрався мешкати до Косова. Свого яворiвського квартиранта колишнiй лiсничий пам'ятає добре. Каже, що дуже допитливим юнаком був молодий Ющенко, все його цiкавило: i ремесла народнi, i полонинне господарство.

Вiдразу молодий бухгалтер якось зблизився iз сiльським майстром Василем Тенкалюком – той був вiдомий тим, що вмiв прегарно вирiзати iз дерева рiзних орлiв та оленикiв. Тож вечорами Ющенка годi було в хатi шукати – пропадав у Василя, вчився й собi щось вирiзати.

"А найбiльше запам'ятався нам Ющенко тим, як вiн першою своєю зарплатою розпорядився, – пригадував Петро Розвадовський. – Коли Ющенко отримав першу платню, Петро Волощук йому й каже: "Вiтю, став могорич". А той: "Нi, перше мамi чоботи теплi куплю, а вже з другої – виставлю". Але щось вже тепер не пам'ятаю, чи таки виставив вiн, чи нi".

У той час колгосп iменi 40-рiччя Жовтня вважався одним iз найпотужнiших на Прикарпаттi i чи не найбiльшим у Косiвському районi – до його складу входило шiсть сiл. Головним бухгалтером, а згодом економiстом цього сільськогосподарського гiганта понад тридцять рокiв пропрацювала Марiя Iванiвна Шкрiбляк. Коли до Яворова приїхав Ющенко, йому доручили допомагати у роботi Марiї Iванiвнi, хоч та спершу не особливо зрадiла новому помiчниковi.

"У мене тодi уже працювала помiчницею одна жiночка. То я навiть сказала головi колгоспу, що менi аж стiльки тих помiчникiв не треба, – розповiдала Марiя Шкрiбляк. – Але голова пояснив, що то хлопець молодий i буде в нас недовго – через кiлька мiсяцiв має йти до вiйська. Та й я вже погодилася".

Звiсно, хто б тодi мiг уявити, що цей скромний молодий хлопчина через тридцять рокiв стане справжнiм лiдером нацiї. Хоча наполегливiсть i самостiйнiсть Ющенко виявив у селi одразу.

Якось напросився вiдвезти у банк до Косова всi необхiднi документи. Марiя Iванiвна з деяким сумнiвом дозволила це недосвiдченому хлопцевi. Та коли Вiктор повернувся, жодної похибки у паперах не виявилося. Пiсля цього головний бухгалтер переконалася у скурпульозностi свого помiчника i почала йому беззастережно довiряти. А ще дотепер у селi також згадують випадок, коли у Коломию приїхали виступати популярнi у той час артисти Штепсель i Тарапунька, Вiтя Ющенко якось зумiв роздобути для колгоспникiв квитки на найкращi мiсця у залi, проявивши вже тодi свiй пробивний характер.

Тепер у селi, де нинiшнiй Президент розпочинав свою трудову дiяльнiсть, чекають, що Вiктор Ющенко знову сюди навiдається, чи то пак нанесе вiзит, як чинний глава держави.

Богдан СКАВРОН

Січень 2005 року

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: