fbpx

Гори і люди наживо: Богдан Скаврон презентував у Франківську книгу нарисів і репортажів

Культура 16:44, 24.06, 2017

Прикарпатський журналіст Богдан Скаврон, який наразі мешкає і працює у Львові, представив книгу свого "франківського періоду".

Відомий прикарпатський журналіст Богдан Скаврон презентував книгу "Гори і люди" в редакції газети "Галицький кореспондент" – в ній він під псевдо Норвакс пише політичну сатиру.

Нариси і репортажі, які увійшли до цієї книги, були написані як газетні матеріали в "Експресі", а згодом і в "Галицькому кореспонденті", з 1998-го року. Сам автор називає цей відтинок свого життя "франківським періодом" і каже, що саме тоді йому найбільше ходилося в гори і жилося в них.

"Рівно 20 років тому я вперше поїхав із завданням зробити кілька репортажів у Карпати, тоді познайомився із мольфаром Нечаєм", – пригадує Богдан Скаврон. 

Розповідає, що зібрав свої суб’єктивні враження про людей та події, які його зацікавили і вразили, в архів. І одного дня прийшла думка видати найкраще з того, що назбиралося, бо в газетному варіанті воно з часом втрачається.

У збірку увійшли репортажі та нариси як про минуле, так і про сучасне життя мешканців Прикарпаття.

"Це не путівник, це історії з життя у горах. Можна сказати, те, що встиг ухопити, коли їздив у гори, хоча там описано багато місць, до яких ходять туристи. Тому книга видана у м'якій обкладинці, щоб можна було її читати дорогою, коли їдеш до якогось цікавого місця", – каже автор. 

А додати до розуміння і відчуття тих карпатських місць і особливостей, що їх для туристів називають принадами і атракціями, тексти Богдана Скаврона мають що. Наприклад, про Криворівню в книзі є два тексти – репортаж з елементами історичного екскурсу та апеляцією до Франка, Коцюбинського й Кобилянської. Та історія з життя місцевого чоловіка – лісника на прізвисько Циклоп. Перед весіллям єдиної улюбленої доньки той застрелив трьох своїх синів. Трагедія сталася через те, що вони не могли порозумітися з батьком у поділі спадку. 

Тим, хто буде вперше чи вчергове сходити на Говерлу, буде цікава історія, як у 1960 році на горі і в її околицях замахнулися провести олімпіаду. У справу втрутилося КГБ, що пам'ятало про ракетний комплекс неподалік – у Делятині, відтак вирішили місця боєголовок "не світити". 

Богдан Скаврон відзначає, що книгу робив не так для себе, як хотів привернути увагу до теми. Розказати, як воно є насправді – жити у горах. Показати, що там суворе життя, непрості, НепрОсті і суворі люди. "Це – пам'ятка", – визначив, що значить для нього це видання, автор. 

Богдан Скаврон подякував співавторам своєї книги – людям, які відкривали для нього гори і стежки, людей, музику і мистецтво, консультували і були експертами в темах. Це етномузиколог Олександра Турянська, архітектор і реставратор Зенон Соколовський, геолог і любитель гір Віталій Котляров, письменник і журналіст Тарас Прохасько. З Тарасом і за оповідями Тараса Богдан Скаврон написав нарис "Довга дорога крізь гори", який починає книгу і презентує шлях від прикарпатського Делятина до закарпатського Рахова. 

Нагадаємо, КУРС писав, що прикарпатці зголосилися допомогти Богданові Скаврону видати книгу, й істотну частину коштів – 22 тисячі – йому вдалося зібрати спільнокоштом та з допомогою спонсорів. 

Тож усім, хто матеріально долучився до виходу книги, автор відклав по примірнику. Тож варто зголоситися до нього у Фейсбук. Так само, як і тим, хто хотів би мати ці тексти в своїй бібліотечці. 

 
 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: