fbpx

Громада села Пістинь виборола право контролювати понад 1400 га земель райагролісу та лісового фонду

Суспільство 14:53, 12.06, 2017

Громада села Пістинь на Косівщині перша в районі домоглась включення в межі населеного пункту понад 1400 га земель райагролісу та лісового фонду, таким чином взяла їх під власний контроль: відтепер будь-які рубки, будівництва, користування землею мають погоджуватись з сільською радою.

Минулого тижня на сесії районної ради депутати одноголосно підтримали проект землеустрою села Пістинь та визнали за громадою такі права.

"Це історичний момент, коли територіальна громада має контроль над землею, покритою лісом. Хочу подякувати голові адміністрації, районній раді, які поступили по-державницьки, не чинили нам опір, а підтримали", – звернувся на сесії Пістинський сільський голова Тарас Бейсюк.

До цього часу два райони області – Косівський та Верховинський – не мають розмежування населених пунктів і сільських рад. Ще з 2011 року громада села Пістинь за власний кошт розпочала виготовлення правоустановчих документів на землю, щоб узаконити межі населеного пункту, розробити всі картографічні матеріали. В 2012 році було розроблено Генеральний план, який пройшов необхідні погодження і в 2013 році був затверджений. 

Згідно з Генпланом, громада Пістиня перша в історії району включила в межі населеного пункту понад 1400 гектарів земель райагролісу і лісового фонду, таким чином взяла їх під власний контроль і зобов’язала будь-які використання землі погоджувати з сільською радою.

"До цього часу ці землі були нібито винесені за межі населеного пункту, хоча не було розмежування. Цими землями розпоряджалась РДА, робили там що хотіли і відчужували їх, так 343 га землі потрапили в приватну власність у 2012 році, на які розробив обмінні файли Нацпарк "Гуцульщина" і передав у Косівський відділ земельних ресурсів. Громада зрозуміла: якщо не вплине на цю ситуацію, то ці цінні землі будуть дерибанити", – розповів лісничий ДП "Кутське лісове господарство" Петро Пліхтяк.

Після цього відбулись зміни в законодавстві і необхідно було ще розробити проект землеустрою. Однак тут громада зіткнулась з супротивом Національного парку "Гуцульщина", який залучив правоохоронні органи для впливу на ситуацію і подав позов до суду. 

"Ми ніяким чином не порушували законодавство, вони просто злякались контролю громади", – каже Пліхтяк.

Не один рік тягнулись судові засідання, на яких права громади відстоював сільський голова Тарас Бейсюк, депутати сільської ради, підприємці, громадські активісти. Врешті, таки вдалось перемогти в суді, розробити проект землеустрою, він пройшов експертизу, отримав висновки відповідних служб, його затвердила земельна комісія і кінцева інстанція – Косівська районна рада. 

"Депутати районної ради як представники населених пунктів одноголосно підтримали проект землеустрою, ми вболіваєм за те, щоб цим шляхом пройшов кожен населений пункт Косівщини", – зазначив депутат районної ради від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Петро Іванишин.

"Ми сильні в тому, що наша громада – це одна команда, і нам вдалось домогтись результату. Відтепер громада може здійснювати контроль над вирубкою лісу на цій території, може давати дозволи на видобуток газу і нафти, буде заставляти користувачів платити податки. Ми вже поставили умови Газінвесткомпанії, яка розробляє газове родовище, сплачувати в бюджет 5% податку, – зазначив Тарас Бейсюк. – Хочу заявити, що вся влада в наших руках і все залежить від нас. Села не повинні занепадати, а мають підніматися з колін. Включення цих земель в межі населеного пункту є господарницьким підходом, який забезпечує надходження в бюджет".

"Голова Пістиня і громада завершили 6-річну боротьбу за інтереси громади, відвоювали землі, які повинні належати громаді. Це зайвий раз підтверджує: якщо громада бореться за свої права, то вона отримує перемогу. Хочу подякувати всім активістам, юристам, які долучились до цієї виснажливої і тривалої боротьби, і привітати громаду. Досвід Пістиня має стати прикладом для інших населених пунктів не бути байдужими і відвойовувати своє на користь громади", – зазначив народний депутат від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Юрій Дерев’янко.

На правах реклами  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: