fbpx

Мешканці мікрорайону виставили вимоги до плану забудови на Макогона – Крайківського у Франківську. ДОКУМЕНТИ

Суспільство 17:04, 01.08, 2017

Сьогодні мешканці вулиць Макогона і Крайківського подали пропозиції і вимоги з приводу забудови мікрорайону до міської ради і департаменту містобудування.

КУРС писав, що департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини розпочав процедуру розгляду та врахування пропозицій громадськості щодо проекту ДПТ, який передбачає масштабну забудову мікрорайону.

В червні Івано-Франківська міська рада попри протести мешканців надала дозвіл на розроблення детального плану території в межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислової  протягнула дозвіл на розробку ДПТ на сесії та намагалася відкупитися від мешканців дитсадком.

Під сьогоднішнім зверненням із пропозиціями та вимогами від мешканців мікрорайону Макогона – Крайківського зібрали 160 підписів небайдужих мешканців. Його зареєстрували у відділі звернень, звідки документ передадуть на розгляд міського голови і в департамент містобудування та архітектури. 

"Ми хочемо, щоби зробили, як громаді вигідно, а не їм", – кажуть члени делегації.

Перш ніж прийняти заяву в міській раді, людей ганяли з кабінету в кабінет – з канцелярії до відділу звернень, звідти в патронатну службу виконкому, відтак у приймальню міського голови і знову у відділ звернень.

Пропозиції та вимоги громади до генплану забудови вул. Макогона  Крайківського, які висуває громада мікрорайону:

1) В проекті забудови передбачено спорудження дитячого садка, проте громада пропонує і наполягає на спорудженні садочка на 300 місць на вказаному у генплані місці (пункт 18)  зважаючи на те, що у ДПТ місце знаходження садочка занадто близько до території вапнярки, асфальтного заводу, де протягом десятиріч зливалися відходи виробництва, а ґрунти не були дезактивовані і знезаражені, випари та хімікати у ґрунті несуть потенційну небезпеку для населення, особливо дітей. При цьому слід врахувати санітарні норми і перемістити проїжджу частину дороги відповідно до запропонованого генплану. 

"Наші пропозиції виходять із того, що на даний час великі черги у садки, а ще добавиться мікрорайон з великою кількістю жителів  як мінімум 30% мешканців майбутнього мікрорайону в межах Макогона – Крайківського будуть діти",  аргументує громада.

2) Поверховість будинків, наближених до існуючих забудов, слід зменшити до 3-4 поверхів, а поверховість віддалених від існуючої забудови новобудов зменшити до 5-6 поверхів – зважаючи на особливості ґрунтів та високу ймовірність підтоплень ґрунтовими водами; із обов'язковою експертною оцінкою ризиків підтоплення через підземне русло річки Млинівки та її приток, а також близькості ґрунтових вод.

3) Внести до плану території спорудження школи відповідно до наказу міського голови п. Р. Марцінківа та кількості запланованих будинків.

4) Спорудити на території Навчально-реабілітаційний центр для дітей із вадами розвитку (розташування в центральній частині міста поруч із вокзалом та дитячою поліклінікою якнайкраще відповідає потребам дітей з особливими потребами).

5) Внести до соціальної складової запланованих будинків державний аптечний пункт, пункт надання державної медичної допомоги.

6) Дотримуватися вимог громади із розміщенням зелених зон, зон відпочинку дітей та дорослих із урахуванням потреб існуючої громади та запланованих до заселення людей, а саме: запроектувати сквер, спортивний майданчик, доступний для всіх жителів прилеглих вулиць, а також дитячий майданчик, відкритий для всіх дітей сусідніх вулиць (розташувати зі сторони вул. Кобилянської – Макогона).

7) Для зведення житлових будинків та інших споруд використовувати тільки ті способи, котрі не суперечать будівельним, пожежним, санітарним та іншим нормам і за жодних обставин не призведуть до повного чи часткового руйнування вже існуючих будівель. 

Пропозиції до забудови ініціативна група мешканців мікрорайону Макогона – Крайківського подала також у Департамент архітектури і містобудування міської ради. 

11 серпня о 15.00 в приміщенні Департаменту містобудування (вул. Незалежності, 9) відбудеться засідання архітектурно-містобудівної ради з розгляду детального плану території (уточнення положень чинного генерального плану м. Івано-Франківська) для багатоквартирної житлової забудови та будівництва дитячого садка в межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислової в м. Івано-Франківську.

Нагадаємо, 26 квітня минулого року міська рада Івано-Франківська дала дозвіл ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" на складання проектів землеустрою для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків на ділянці площею 1,5395 га по вул. Макогона, 23-А. Підставою для прийняття такого рішення стало те, що "Івано-Франківська дорожня служба" викупила на аукціоні нерухоме майно на цій території. Однак, як писав КУРС, орендована підприємством земельна ділянка займає лише 0,7527 га з 1,5395 га, яка йому відводиться. ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" купила нежитлові будівлі загальною площею 1461,3 кв. м за 6,036 млн гривень (5 млн гривень без ПДВ).

Відтак 8 липня під крики "Ганьба!" і "Банда" міська рада затвердила детальний план території в межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислова в Івано-Франківську, де планували збудувати 33 багатоповерхівки на площі 3,4792 га.

24 листопада минулого року Івано-Франківський окружний адміністративний суд скасував рішення Івано-Франківської міської ради про затвердження цього детального плану території. Цю постанову підтвердив і Львівський апеляційний адміністративний суд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: