fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Громадам Івано-Франківщини не дають добровільно об’єднатися, – Асоціація селищних та сільських рад області

Громадам Івано-Франківщини не дають добровільно об’єднатися, – Асоціація селищних та сільських рад області

Політика 17:30, 27.05, 2015

Дії Івано-Франківської ОДА та Офісу реформ ставлять під загрозу проведення децентралізації в області, порушують принцип добровільності об’єднання та створюють протестні настрої в самих громадах.

Про це заявила Асоціація селищних та сільських рад Івано-Франківської області у відкритому зверненні до Віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, до голови Всеукраїнської  асоціації селищних та сільських рад Миколи Фурсенка та народних  депутатів України від Прикарпаття. 

"Закритість інформації щодо формування перспективного плану Івано-Франківської області зменшує її шанси стати провідним регіоном, де відбудеться добровільне об’єднання громад", – йдеться у зверненні.

Голова обласної Асоціації селищних та сільських рад Іван Мосюк наводить у приклад Богородчанський район, де після обговорення між сільголовами і РДА визначено шість потенційних територіальних центрів. П’ять з них отримали публічне схвалення під час робочої групи в ОДА, а запропонований центр у Маняві – визнали дискусійним. Натомість, область, нехтуючи позицією громад району добровільно об’єднатись, подала на розгляд у Мінрегіонбуд лише дві громади: з центрами у Солотвино і Богородчанах. У міністерстві запропонували створити ще один центр – у Яблуньці.  

"Громадам намагаються нав’язати план об’єднання; це суперечить закону "Про добровільне об’єднання територіальних громад". Якщо влада не дослухається до людей, то вони знову вийдуть на акції протесту", – наголосив Мосюк.

За його інформацією, у чотирьох районах області (Богородчанський, Галицький, Косівський, Калуський) 12 громад мають намір стати терцентрами, до яких готові приєднатись більше півсотні сіл. Проте ОДА та Офіс реформ, ігноруючи їх право добровільно об’єднуватися, не подали відповідні пропозиції у Мінрегіонбуд.

Принцип добровільності також порушили у Верховинському і Коломийському районах. Там план об’єднання був сформований РДА без консультацій з сільголовами та громадами.

"У Мінрегіонбуді я, як голова обласної Асоціації, мав брати участь у консультаціях щодо перспективного плану об’єднання громад області 26 травня о 16.00, їх перенесли на 28 травня,  розповідає Мосюк. – Прохання про перенесення консультації надійшло від Офісу реформ області, повідомили у Мінрегіоні. Натомість, в обласному Офісі реформ сказали, що консультації переніс сам Мінрегіонбуд. Як виявилось, консультації відбулися закулісно".

Асоціація вимагає від Мінрегіонбуду опублікувати перспективний план об’єднання громад, який представила Івано-Франківська ОДА та Офіс реформ; провести відкриті консультації в Мінрегіоні щодо перспективного плану області та врахувати висловлену позицію громад щодо добровільного об’єднання.

Як повідомляв КУРС, з вимогою оприлюднення проекту Перспективного плану об’єднання громад Прикарпаття сьогодні виступила також партія "ВОЛЯ"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: