fbpx

Громадам Прикарпаття пропонують створити фонд "майбутніх поколінь"

Суспільство 09:29, 15.06, 2017

Місцевим громадам, де ведеться видобуток нафти й газу, пропонують за прикладом Норвегії створити фонд "майбутніх поколінь". Передбачається, що фонд зможе накопичувати кошти, які надійдуть від рентних платежів у 2018 році.

Надрокористувачі західного регіону України найбільше коштів до бюджету сплатили саме з ренти за видобуток вуглеводнів, такі дані стали доступні завдяки ініціативі прозорості у видобувних галузях.

"Детальна розбивка за видом платежу показує, що в Івано-Франківській області видобувні компанії станом на 2015 рік заплатили в бюджет майже 956 млн грн ренти за видобуток нафти, понад 1 млрд грн ренти за видобуток газу та 6,8 млн грн ренти за видобуток газового конденсату. Разом Прикарпаття перерахувало податку з ренти видобутку більш як 2 млрд грн, що майже в 2 рази перевищує бюджет найбільшого міста нашої області", –  розповідає директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш.

Вже з наступного року відбудеться децентралізація ренти, 5% від 2 млрд грн повернуть в область. Кошти розподілять так: по 2% в обласний та районний бюджети, 1% –  у сільську громаду.

"Універсального алгоритму використання рентних коштів не існує, кожна громада вправі витрачати їх на власний розсуд. Проте досвід використання грошей від видобувної галузі свідчить про необхідність розроблення плану-стратегії розвитку території на короткостроковий та довгостроковий період, –  продовжує експерт проекту ІПВГ, кандидат техн. наук, доцент Ігор Рибіцький. – Громада може встановити ліміт використання додаткових коштів на поточні проблеми та "латання дірок" бюджету, а можна скористатись досвідом інших держав і створити фонд "майбутніх поколінь". Гроші у фонді будуть накопичуватись, поки не створять план розвитку".

Нагадаємо, вже у липні для представників громад розпочнуться тренінги, як ефективно використати кошти від децентралізації ренти. Навчання на базі наукового містечка "Нова енергія" проведуть фахівці з Києва за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

1
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: