fbpx

Громадські спостерігачі повідомлятимуть поліцію про порушення на виборах в об'єднаних громадах

Політика 19:21, 09.12, 2016

Громадянська мережа ОПОРА у день голосування в семи громадах Прикарпаття 18 грудня тісно взаємодіятиме з Національною поліцією, працюватиме у форматі мобільних груп, які збиратимуть інформацію про порушення та оперативно передаватимуть її правоохоронцям для швидкого і належного реагування.

Про це на спільному брифінгу з представниками Нацполіції Івано-Франківської області повідомив координатор ГМ ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк.

За результатами попередніх моніторингових кампаній Громадянська мережа ОПОРА виокремила порушення з кримінальними ознаками, які найчастіше відбувалися під час попередніх виборчих кампаній. Ці порушення пов’язані з грубим нехтуванням вимог виборчого законодавства, що є наслідком низької правосвідомості громадян та відсутності усвідомлення наслідків за вчинення правопорушень. На жаль, не завжди члени виборчих комісій усвідомлюють, що видача бюлетеня без паспорта чи інше, на їхній погляд, "незначне" порушення тягне за собою кримінальну відповідальність. Те саме стосується і виборців, адже якби вони знали, що викрадення чи приховування виборчого бюлетеня є кримінально караним діянням, то охочих піти на цей крок було б небагато.

Тому для того, щоб на перших виборах у об’єднаних громадах запобігти найтиповішим порушенням у день голосування та під час встановлення результатів голосування, які для порушників можуть закінчитись кримінальною відповідальністю, ОПОРА нагадує всім учасникам виборчого процесу, що видача чи отримання бюлетеня без пред’явлення паспорта чи видача бюлетеня особі, яка не має права його отримувати, для порушників може закінчитись штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Це покарання стосується не тільки того, хто неправомірно видав бюлетень, але й того, хто його неправомірно отримав.

Винесення виборчого бюлетеня за межі приміщення для голосування кваліфікується як викрадення бюлетеня, що тягне за собою аналогічну відповідальність, що й видача бюлетеня особі, яка не мала права його отримувати. 

Так само штрафом 1700-5100 гривень або виправними роботами до 2 років чи обмеженням волі до 3 років карається видача одному виборцю більш ніж одного бюлетеня чи голосування виборцем більше одного разу.

Якщо вищезазначені правопорушення вчиняються повторно або за попередньою змовою, то за них передбачене позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

Непоодиноким явищем під час попередніх виборчих процесів було заповнення печаткою ДВК і підписами членів ДВК протоколів про підрахунок голосів заздалегідь, тобто до завершення процедури підрахунку голосів. Так само поширеним є "уточнення" протоколів про підрахунок голосів не на засіданні ДВК, а членами ДВК, які транспортують виборчу документацію до відповідних ТВК. ОПОРА нагадує, що такі дії кваліфікуються як фальсифікація виборчої документації, які тягнуть за собою позбавлення волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Крім того, нагадуємо, що під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії повинна зберігатися у сейфі у приміщенні відповідної виборчої комісії. Якщо члени ДВК, що транспортують виборчу документацію, матимуть її при собі, то такі дії можуть кваліфікуватися як викрадення печатки, що є кримінально караним діянням. 

"ОПОРА закликає виборців та суб’єктів виборчого процесу відповідальніше ставитись до процедур, встановлених Законом України "Про місцеві вибори", та утриматись від незаконних дій під час проведення виборів, адже наслідком необдуманих дій може стати притягнення до кримінальної відповідальності", – заявив Іван Маруняк.

Нагадаємо, 18 грудня відбудуться вибори у семи громадах Прикарпаття. Зокрема у Витвицькій ОТГ (Долинський район), Матеївецькій ОТГ, П’ядицькій ОТГ, Нижньовербізькій ОТГ (Коломийський район), Більшівцівській ОТГ (Галицький район), Космацькій ОТГ (Косівський район) і Тлумацькій ОТГ.  

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: