fbpx

Громади Прикарпаття вчитимуться, як використовувати бюджетні кошти від децентралізації ренти

Економіка 13:44, 26.05, 2017

Навчання-тренінги відбудуться на базі наукового містечка "Нова Енергія", стартують у липні і триватимуть до жовтня. Фахівці з Києва за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) розкажуть про формування бюджету розвитку та роботу з проектами.

II звіт Ініціативи прозорості у видобувних галузях України (ІПВГ) за 2014-2015 роки оприлюднив дані про податкові платежі компаній, які видобувають нафту, газ і газовий конденсат в Івано-Франківській області. Це близько 2,3 млрд гривень.

На думку науковця та експерта ІПВГ в західному регіоні Ігоря Рибіцького, громадам важливо володіти повною інформацією, щоб спрогнозувати, скільки коштів надійде саме в місцевий бюджет.

"До наступного року ще діятиме система, що усі платежі, зокрема рента, йдуть у державний бюджет, – говорить Рибіцький. – Один із важливих законопроектів про розчеплення ренти вступить у силу з 1 січня 2018 року. У місцеві бюджети повернуть 5%, за приблизними підрахунками це 100 млн гривень для нашої області, по 2% поділять в обласний та районний бюджети, 1% повернуть на місця, в громаду".

Участь у навчаннях зможуть взяти представники громад з усієї Івано-Франківщини.

"За нашими оцінками, громади зараз не зовсім готові розпоряджатися цими коштами, – каже виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", нафтогазовий аналітик Андрій Чубик. – Ба більше, потрібно на законодавчому рівні прописати умови використання грошей, які надійдуть від ренти – чи це буде спеціальний фонд, чи загальний, яка частка коштів закладатиметься на вирішення екологічних питань".

Також для представників органів місцевого самоврядування планують оголосити конкурс проектів, переможці отримують грошові премії по завершенню навчань.

Нагадаємо, за міжнародним стандартом Ініціативи прозорості у видобувних галузях Україна вже прозвітувала вдруге. У планах у наступні звіти включити інші природні ресурси, наприклад ліс, мінеральні води, піщано-гравійну суміш.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: