fbpx

Гуцул, шандар, Дзідзьо, Полякова, Янукович і страуси... – Пістинь бавиться на Маланки. ФОТО, ВІДЕО

Стиль життя 23:35, 14.01, 2016

Четвертий рік в центрі Пістині, що на Косівщині, у ніч на Василя проходить Маланка.

"Наше село – єдине на Прикарпатті, де традицію маланкувати зберегли і не покинули і за радянської влади,  розповідає сільський голова Тарас Бейсюк незважаючи на репресіі, які з цього приводу розгорнули партійні органи і міліція в селі у 1960-70 роках. Після того, як мешканці Пістині дали відсіч тим, хто приїздив з району і області на облави, село і Маланку залишили в спокої".

Раніше Маланку  гурти, які перевдягаються і розігрують сатиричні сценки,  приймали в своїх помешканнях селяни. Донедавна в різних кутках Пістині люди віддавали Маланці одну з кімнат у будинку, куди сходилися перебирії (перевдягнені учасники гуртів), і бавилися. Маланка в Пістині починається увечері напередодні Старого нового року. Ввечері і в новорічну ніч Маланка ходить і віншує  спочатку Василів, потім Васильовичів, Василівнів, потім решту односельчан і під ранок обходить родини учасників гурту.

Наступного дня, власне на Василя, 14 січня, забава продовжується. Тепер всі гурти Маланок сходяться разом  в центр села, де виступають і беруть участь у конкурсі на грошовий приз сільради.

Персонажі в гуртах Маланок можуть бути як традиційні  береза, гуцул, шандар (раніше жандарм, а тепер поліцейський), циган, жид, дохтір (лікар), так і сучасні. Розігруючи сценки з актуальними персонажами, маланкарі висміюють недолугу владу, хабарників-правоохоронців, зажерливих медиків, непрофесійних артистів. У 2014 році в Пістині була найбільш людна Маланка  понад 50 людей відтворили подіі Майдану. Цього року пістинці реготали зі страусів Януковича, висміяли дует Дідзьо і Ольги Полякової у новорічному шоу, яке на ТБ вела Катерина Осадча. Пожартували над гуцульським весіллям і місцевими спортсменами.

Пістинська Маланка щороку бере участь у конкурсі перебирії на Чернівеччині. Власне, звідти привозять костюми і натхнення чудити від нині за рік. А ще, казали колись, у Пістині на Маланку відкривається "пекло". Пеклом називали ті місця, куди сходилися гурти Маланок. "Тепер у нас нема пекла",  суворо насупився війт. Маланкарі підморгнули.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: