fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Хто "кришує" браконьєрів на річках Прикарпаття: начальник рибоохорони Викалюк проти інспекторів, активістів і губернатора

Хто "кришує" браконьєрів на річках Прикарпаття: начальник рибоохорони Викалюк проти інспекторів, активістів і губернатора

Суспільство 18:26, 18.05, 2015

На зустрічі з громадськими активістами та начальником Івано-Франківськрибоохорони Володимиром Викалюком голова ОДА Олег Гончарук визнав роботу рибного відомства області незадовільною. І дав її начальнику два дні, щоби той аргументовано відповів на скарги, з якими в ОДА звернулися його підлеглі-інспектори та активісти. Із завтрашнього дня по цих же скаргах в області працюватиме комісія Держводагентства України.

Начальник управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Івано-Франківській області (Івано-Франківськрибоохорони) Володимир Викалюк відомий громадськості Івано-Франківщини тим, що три голови ОДА не змогди добитися його відставки. Хоч і вважали роботу очолюваної ним структури незадовільною і надсилали відповідні подання в Державне агентство водних ресурсів України. Теперішній голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук із таким поданням звернувся до Держводагентства ще 23 березня.

Рік тому громадські активісти зробили спробу люструвати Володимира Викалюка, але також безрезультатно. Люстрація оминула начальника обласної рибоохорони попри те, що його кандидатура відповідає критеріям теперішнього люстраційного законодавства – колишній комуніст і член Партії регіонів, він працює на державній посаді з 2011 року.

Але навіть не це стало предметом скарг і причиною конфлікту, який зараз винесений уже на всеукраїнське обговорення.

Ситуація має два рівні. Один із них – це конфлікт всередині обласного управління, між його керівництвом та інспекторами. Інший – створення керівництвом рибоохорони ситуації потурання браконьєрам.

Активісти вважають, що за існуючих умов роботи, в які поставили рибінспекторів, слід розглядати питання про "кришування" керівництвом структури незаконного вилову риби в річках Прикарпаття.

Штат держустанови, яка по суті є правоохоронною екологічною структурою, не укомплектований. Наразі в ній працюють 2 інспекторів замість 10 за штатним розписом. Інспектори не мають транспорту для проведення охоронних рейдів. Не забезпечені пальним. Не мають спецзасобів для затримання браконьєрів. Їхня заробітна плата майже в три рази менша, ніж керівного складу – начальника, його заступника і бухгалтера, і витрачається на проїзд та інші виробничі потреби. Усе перелічене стало причиною того, що управління рибоохорони фактично не може виконувати покладені на держструктуру функції. На затримання браконьєрів – незаконний вилов риби, вилов з електровудочками, незаконний забір гравію  мусять виїздити громадські активісти, повідомив Михайло Бойчук, відомий як "Хімік".

 

"Більшість риби, яка продається в області, реалізується без документів",  повідомив назагал завідуючий сектором рибоохорони Любомир Стрембіцький.

Власне позиція цього інспектора та винесення "на гора" ситуацій, про які більшість інспекторів рибоохорони воліють мовчати, і зумовила конфлікт внутрішній. Так, у відповідь на закиди у зловживаннях на посаді начальник рибоохорони публічно звинуватив інспектора Стрембіцького у змові з браконьєрами – розіслав у місцеві ЗМІ та опублікував на сайті управління відповідний лист. Любомир Стрембіцький на зустрічі з головою ОДА це заперечив. Натомість повідомив про вимогу керівництва погоджувати з ним маршрути і час охоронних рейдів – і стосовно незаконного вибору шутру, і незаконного вилову риби. Він докладно описав випадок, коли начальник "відбив" одного з порушників і "сказав, щоби без його відома ми по шутрах більше не їздили".

"Це нива для браконьєрів. Браконьєрам на Прикарпатті – рай",  відреагував на письмові скарги та усні повідомлення активістів й інспекторів голова ОДА Олег Гончарук.

Так само вважають спортсмени та рибалки-аматори. "У нас в області вже немає риби. Ми мусимо їздити тренуватися у Тернопільську область",  звернулися до Олега Гончарука представники Асоціації спортивної риболовлі.

Незадовільною назвав роботу управління з охорони водних ресурсів області заступник начальника Департаменту агропромислового розвитку Іван Андріїшин.

Аналогічний вердикт після всього прослуханого виніс пану Викалюку і його заступнику пану Жовніровичу голова ОДА. Олег Гончарук дав обом посадовцям два дні для підготовки ґрунтовної відповіді на всі закиди. А громадським активістам пообіцяв залучити на наступну зустріч, яка відбудеться цього четверга, представників комісії Держводагентства України – ті прибудуть для інспекції підлеглої структури. І працюватимуть в області від завтрашнього дня до кінця тижня. Рішення комісії визначить, чи змінять теперішнього начальника управління рибоохорони області.

Якщо ж ні, пообіцяли громадські активісти, Викалюка чекає смітникова люстрація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: