fbpx

Хто така франківська журналістка Ольга Сворак, яку звільнили з полону терористів ЛДНР. ФОТО

Політика 19:43, 27.12, 2016

КУРС зібрав інформацію про франківчанку Ольгу Сворак, яка півроку нібито перебувала у полоні терористів ЛДНР. Про її звільнення домовилася з бойовиками Надія Савченко.

Сьогодні представники терористів так званої "ДНР" передали керівнику українського Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиру Рубану двох заручниць – Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак, яка називає себе франківською журналісткою. Жінок не було в офіційному списку обміну полонених. Бойовики назвали це звільнення "жестом доброї волі" з нагоди Різдвяних свят. 

За словами Рубана, жінок звільнили завдяки зусиллям Надії Савченко в Мінську.

"Стан здоров'я обох жінок нормальний. Їх не катували, не ґвалтували, але зрозуміло, що це був не курорт", – додав він.

Хто така Ольга Сворак? 

Про "франківську журналістку Ольгу Сворак" вперше заговорили у червні цього року, коли вона начебто потрапила в полон терористів ОРДЛО. До цього навіть у франківському журналістському середовищі про неї майже ніхто не знав. Її знайомі пригадують, що дівчина планувала виїзд за кордон – вивчала умови надання політичного притулку в кількох країнах.

Ольга Сворак як журналістка стала відомою, коли російські медіа поширили інформацію про її затримання в "ЛНР".

"Затриманим агентом з позивним "Метель" є Ольга Богданова – кореспондент інформаційного ресурсу Golos-info", – заявили сепаратисти в так званому МГБ – "міністерстві держбезпеки ЛНР". Російські ЗМІ писали, що українська журналістка з Івано-Франківська завербована СБУ і за завданням спецслужб збирала і передавала з "ЛНР" інформацію політичного і військового характеру. Для цього журналістка начебто "використовувала особистий контакт з військовослужбовцем одного з територіальних підрозділів республіки",  писали російські ЗМІ, чомусь називаючи Сворак Богдановою. 

Згодом з'явилося відео її допиту. Сворак розповідає, що є кореспондетом сайту "Голос-Інфо". Перший раз потрапила на окуповану теритоію у грудні 2015 року на запрошення свого "молодого чоловіка". На відео Сворак виглядає спокійною, впевненою, не помітно, щоб їй щось загрожувало.

Сворак розповідає, що нібито підписала договір про співпрацю з Службою безпеки України. Основним її завданням на території "ЛНР" є збір інформації про керівництво міста Антрацит, а по можливості – і про бойовиків. Передавати інформацію у СБУ їй запропонували через соцмережу "Однокласники" – агент, який зареєстрований під ніком "Слава Україні". 

Сворак також розповіла, що її "молодий чоловік" служить в одному з територіальних батальйонів ЛНР. У соціальних мережах Ольга у листопаді 2015-го опублікувала фото з набережної окупованої Ялти. На світлинах поруч з нею чоловік із символікою "Новоросії".

1

Цікаво, що після зникнення нікому невідомої журналістки у ГУНП в Івано-Франківській області повідомили, що ні батьки, ні родичі, ні люди, які працюють з нею, у поліцію про зникнення Сворак Ольги не повідомляли.

У своєму резюме Ольга Сворак писала, що у Франківську в 2002-2005 роках працювала на ТРК "Бойчук-студія", у 2005-2008-му – на ТРК "Вежа" радіоведучою, згодом ведучою радіопрограм ТРК "Чернівці" та є фахівцем по роботі зі ЗМІ КП "Івано-Франківськводоекотехпром".

У резюме вказано, що Сворак була офіційним дилером автомобілів Skoda та ВАЗ в Івано-Франківській області, арт-директором у ресторан-клубі "Pallada", директором по рестайлінгу закладу ресторан "Віп-кухня", працювала помічником керівника ТОВ "Ідеал" та менеджером з розвитку мережі в охоронній фірмі "Аресконт".

Іван Вовк, який очолював ТРК "Вежа" у ті роки, підтвердив, що Сворак справді там працювала  рекламним агентом. Займалася рекламою та… присвоювала кошти замовників.

"Вона взяла гроші за рекламу. До мене звертається рекламодавець і питає, а чому ж нема реклами в ефірі? Питаюся в Ольги, а вона каже, що той не заплатив гроші. На планірці дзвоню до нього, включаю гучномовець, щоб усі чули, і кажу: тут Ольга говорить, що ти гроші не заплатив. Оля почервоніла…" – розповів Вовк.  

Іван Вовк додав, що через цю крадіжку збирався звільнити Сворак, однак вона пообіцяла повернути кошти, і він поступився на вмовляння – не вигнав. Згодом Сворак звільнилася сама. 

Втім, скандали супроводжували її і на наступному місці роботи – комунальному підприємстві "Івано-Франківськводоектотехпром", де Сворак влаштувалася прес-секретарем. Опубліковане відео, де Сворак розповідає, що її звільнили з КП через те, що вона звернулася до правоохоронних органів із заявою про факти несвоєчасної виплати заробітної плати. Своє звільнення вона обіцяла оскаржити у суді, втім, далі обіцянок не дійшло. Люди, які працювали зі Сворак, розповідають, що насправді її звільнили за пияцтво і скандальну поведінку на роботі.

Журналістом Ольга Сворак стала завдяки своїй діяльності у ГО "Всеукраїнська організація "Голос"  організації, заснованій колишніми працівниками міліції.

2

Ольга Сворак  друга справа

"Затримана на окупованій території Луганської області бойовиками Ольга Сворак дійсно є кореспондентом газети "Голос народу Івано-Франківщини" та інтернет-ресурсу "Голос-інфо". За завданням редакції Ольга Сворак перебувала в м. Києві. На окуповану територію Ольга поїхала у власних справах і редакційного завдання на цю поїздку не отримувала. Про будь-які зв’язки Ольги Сворак зі Службою безпеки України нам нічого невідомо. Переглянувши відео, можна зробити висновок, що Ольга Сворак піддавалась тортурам – як фізичним, так і психологічним. Текст проголошеної заяви Ольгою був підготовлений бойовиками, і тому, на наш погляд, вона себе оговорила", – йдеться в заяві, яку ГО "Голос" поширило одразу після затримання Сворак бойовиками.

Звідки керівництво ГО взяло інформацію про катування Сворак, яка на відео від бойовиків красується у яскравому макіяжі, не зрозуміло. 

Після того, як Ольгу Сворак звільнили, радник голови СБУ Юрій Тандіт відмовився коментувати її заяви та пообіцяв нові "цікаві" факти про заручниць.

"Ми не коментуємо цю (про співпрацю з СБУ – ред.) інформацію, але я вас запевняю, що найближчим часом ви дізнаєтеся багато цікавих фактів, які пов'язані з цими двома жінками", – зазначив він.

Варто додати, що Сворак засвітилася на Луганщині ще восени 2014-го під час парламентських виборів. На окрузі №112 з центром у Рубіжному вона значилася представницею самовисуванця Юрія Скнаря на одній з дільниць. В результаті Скнар набрав аж 4 голоси – він був технічним кандидатом. Перемогу ж святкував "регіонал" Юлій Іоффе.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: