fbpx

Хтось має прийняти рішення припинити випускні банкети в навчальних закладах міста, – Наталія Микула

Суспільство 13:14, 07.10, 2015

Керівництво управління освіти Івано-Франківська звернулося до голів батьківських комітетів випускних класів міста з приводу проведення випускних вечорів.

Вчора у школі-ліцеї №23 у Франківську пройшла щорічна зустріч голів батьківського самоврядування випускних класів міських шкіл із керівництвом управління освіти. Начальник управління освіти Наталія Микула розпочала її з обговорення скандалу із вартістю випускного в школі №1.

Два тижні тому франківчанка повідомила, що два класи в ЗОШ №1 мають зібрати на спільний випускний 90 тис. гривень – і це без вартості меню у ресторані.

Наталя Микула наголосила представникам батьківської громади, що школи разом із управлінням освіти відповідають тільки за те, щоби випускні пройшли як урочистості, на яких випускники отримають  атестати. Цим повноваження адміністрації у проведенні випускних з точки зору адміністрації мали би вичерпуватися.

"Якщо проведення другої частини випускних – це ініціатива керівництва закладів освіти або вчителів, щоби ви про це не мовчали", – звернулася до представників батьківських комітетів шкіл начальник управління освіти.

Наталя Микула розповіла, що їй дзвонили батьки випускників з інших шкіл і називали суми, які здають на проведення випускних вечорів  від 400 до 700 гривень.

«Хтось має прийняти соломонове рішення, щоби це припинити. От і початкова школа собі закомандувала проводити випускні, бо як це – перша вчителька і їй не віддячити. І в садках почали робити випускні. Скоро з пологового почнуть "випускатися". В країні вже другий рік йде війна. Кому ці банкети потрібні? Та купіть краще комп’ютер чи підручники своїм дітям у виші", – сказала батькам Микула.

Начальника управління підтримала її заступник Світлана Уварова.

"Не кожна родина зараз спроможна взяти участь у другій частині святкування. І до цього треба ставитися з розумінням, толерантно", – додала управлінець.

Світлана Уварова проілюструвала свої слова випадком в одній з міських шкіл, який свідчить про відсутність толерантності між батьками. В одному з класів середньої школи батьки вирішили поміняти кришки парт, бо ті були, на їхню думку, понищені. Здати гроші на це не змогла одна родина, чий син учився в цьому класі. Хлопчик усиновлений, його опікуни не мали можливості здавати кошти на класні проекти. Відтак у класі оновили всі парти за винятком однієї – тієї, з якою сидів цей учень.

"Такий вчинок батьків класу не вкладається в голові",  підсумувала педагог.

За словами Світлани Уварової, проведення випускних із випивкою та бучними банкетами не є українською традицією в принципі.   

"Щоби батько сів за один стіл зі своїм сином випити, чи щоби вчитель сів випити з учнем – такого в українців у традиції ніколи не було. Треба відновлювати те краще, що нам притаманне. Треба розвиватися, рухатися далі. Альтернатива банкету зі спиртним є – її можна знайти, якщо продумати це разом із вчителями і дирекцією",  спонукала голів батьківських комітетів Світлана Уварова.

У 2015-2016 навчальному році школи Франківська закінчать 1016 випускників – це 48 класів. Для порівняння – у перший клас цьогоріч пішли майже 3000 маленьких франківців. 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: