fbpx

Ректор франківського медуніверситету пояснив, чому студентам підняли оплату за пропущені заняття

Суспільство 14:01, 17.02, 2016

Платні відпрацювання в Івано-Франківському національному медичному університеті запроваджені з метою дисциплінувати студентів та змусити їх краще вчитися.

Про це на прес-конференції повідомив ректор ІФНМУ Микола Рожко. Приводом для скликання прес-конференції стало жваве обговорення в соцмережах розпорядження ректорату про підвищення оплати за відпрацювання пропущених занять

Річний бюджет ІФНМУ – приблизно 235 млн грн, з яких 200 млн грн університет заробляє на студентах, які платять за навчання, ще 35 млн грн отримує з держбюджету за державне замовлення.

"100 мільйонів заробляємо на студентах-українцях і 100 мільйонів на іноземцях", – заявив Рожко. 
Тому, за його словами, питання оплати за "відробки" не є важливими в сенсі заробітку.
У 2014 році Медуніверситет пішов на експеремент та скасував плату за відпрацювання, але одразу різко зросла кількість прогулів  з 20 до 50 тисяч академічних годин. Тоді з університету відрахували 220 студентів. У 2015 році, коли повернули плату за пропуски, відрахували 100 студентів.

"Нам кожна дитина дорога. Ми запровадили плату за відробки не тому, що ми тут такі погані, а тому, що нам дорогі всі діти",  сказав Микола Рожко.

Платні відпрацювання запроваджені, аби стимулювати студентів до навчання, каже Рожко. 

"Коли ми йшли на це, хотіли мати вплив, важіль на нашого студента, його батьків, бо кінцева мета  щоби студент успішно завершив семестр",  говорить Рожко.

Микола Рожко також поскаржився на громадських активістів, які обговорюють та критикують його рішення у соціальних мережах. За його словами, міністерство не передбачило на університет у 2016 році жодної копійки, а витрати на утримання навчальних потужностей значні.

"Ми терпіли тривалий час нападки і образи в інтернеті, але жодне рішення не приймається без студентського парламенту… Якби хтось з тих активістів прийшов і попросив пояснення, я би пояснив. У нас є студентські і громадські організації, які самі розкажуть Максиму Кицюку та іншим, що ми об'єднані єдиною метою. Потребує коштів утримати ті всі наші класи, навчальні потужності. Бюджет на 2016 рік  жодної копійки з міністерства, лише те, що ми заробимо…"   сказав Микола Рожко. 

За словами Рожка, півтори тисячі студентів-іноземців приносять університету 100 млн грн на рік. Це стільки ж, скільки заклад отримує від усіх 14 тисяч українських студентів (стаціонару і післядипломників).  
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: