fbpx

ІФНМУ запускає внутрішній університетський портал на основі хмарних технологій

Суспільство 16:39, 28.11, 2016

Івано-Франківський національний медичний університет спільно з компанією Microsoft запускає внутрішній університетський портал на основі хмарних технологій. Новий портал виведе навчальний процес в університеті на якісно новий рівень.

"Наш університет уклав угоду з компанією Microsoft та спільно з нею розробив новий внутрішній портал, – говорить ректор ІФНМУ Микола Рожко.  За допомогою хмарних технологій наші студенти отримають доступ до навчальних матеріалів в будь-який час, через будь-який пристрій, з будь-якого місця, де є Інтернет. Це робиться в першу чергу для студентів, щоб полегшити їм навчання, зекономити час на пошук необхідних документів, літератури. Студенти також отримають доступ до контролюючих документів, щоб краще моніторити свою успішність".

"Перший договір з Microsoft ми підписали ще влітку 2015 року, – розповідає начальник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення ІФНМУ Василь Сенчій. – А безпосередня робота над порталом почалася в лютому 2016 року. Зараз система готова приблизно на 80 відсотків, але вона повністю працює. Залишилося лише увімкнути кілька додаткових функцій, які перебувають на стадії розробки".

Користуючись "хмарою" університету, студенти отримають доступ до багатьох програм та можливостей. Перша з них – корпоративна пошта. Її логін використовується також для входу на університетський портал.

Хмарний сервіс також дає можливість студентам користуватися службами зберігання файлів OneDrive. Ємкість однієї скриньки складає 1 терабайт. Така ємність виділена для кожного студента.

"Загальна і найважливіша політика порталу полягає у надаванні прав доступу до файлів, – говорить Василь Сенчій. – Це можна буде робити у додатковому контекстному меню біля кожного з файлів. Таким чином викладач чи студент можуть обмінюватися документами, необхідними у навчальному процесі".

Усі студенти матимуть можливість безкоштовно, за рахунок університету, встановити собі п’ять ліцензій Microsoft Office на п’яти пристроях. Це можна буде зробити з головної сторінки Office365. Також є можливість користуватися он-лайн додатками Microsoft Office.

На порталі є окремий сервіс для завантаження відео. Ємність для одного студента складає також 1 терабайт. Тут можна зберігати відеофайли і надавати до нього доступ обраним користувачам.

ІФНМУ має також додатковий сервіс порталів університету, який базується на базі програми SharePoint Online. Він також базується на базі серверу компанії Microsoft та забезпечує відмовостійкість серверу на 99,99%.

На цьому порталі вже частково організовано колекцію репозиторію літератури. На ньому буде знаходитися вся література, необхідна студентам для навчального процесу. Використовуючи стандартні фільтри для відбору літератури, в репозиторії можна знайти будь-який потрібний документ. Документи доступні для перегляду прямо всередині порталу. Єдиний нюанс – для захисту авторських прав в документах буде відсутня можливість збереження на свій пристрій.

"Наступним кроком в роботі порталу стане створення системи електронного журналу GradeBook, – продовжує Василь Сенчій. – У цьому журналі викладачі виставлятимуть оцінки та "нб" студентам відповідно до стандартного журналу. Це спростить ведення обліку негативних оцінок та "нб" на кафедрах та у деканатах. Відповідно, деканати практично в режимі реального часу бачитимуть ситуацію з успішністю та відвідуванням занять".

GradeBook стане в пригоді й студентам. Вони отримають можливість через свій персональний кабінет записуватися на відробки. Для цього в он-лайн формулярі треба буде записатися на відробку та приєднати документи про причину пропуску. Деканат розглядатиме ці заявки та вирішуватиме, чи допускати студента до відробки, та призначатиме дату відробки. Відповідно, кафедри бачитимуть, скільки студентів записалися на відробки на конкретну дату. Вся ця історія буде зберігатися, що дасть можливість аналізувати історію успішності та відвідування студентом занять.

Наостанок на порталі університету створять систему дистанційного навчання на базі порталу EDX. У цій системі будуть викладені курси дистанційного навчання виключно для студентів ІФНМУ.

У відділі інформаційно-аналітичного забезпечення ІФНМУ вже підготували посібник користувача внутрішнім порталом, де детально розписані всі можливості порталу, функції та призначення різних кнопок, все це проілюстровано десятками скріншотів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: