fbpx

Івано-Франківська міська рада судитиметься з Краєзнавчим музеєм

Суспільство 18:36, 12.08, 2017

22 серпня в господарському суді Івано-Франківської області міська рада буде судитись з краєзнавчим музеєм за третій поверх.

Про це у спільноті "ФранківськЯкийТребаБерегти" повідомив активіст Юрій Козакевич.

"8.06.2012 року Обласна рада (в особі голови облради Сич О.) передала будівлю Івано-Франківського краєзнавчого музею (пам’ятку архітектури місцевого значення) – ратушу – у комунальну власність громади міста Івано-Франківська ЗА УМОВИ НАДАННЯ У БЕЗСТРОКОВЕ БЕЗОПЛАТНЕ КОРИСТУВАННЯ Краєзнавчому музею ВСІХ займаних ним приміщень.

Минає 5 років, і 27.07.2017 року Виконком міської ради (в особі заступника міського голови Кайда О.) подає клопотання в Господарський суд про СПОНУКАННЯ Краєзнавчого музею до внесення змін до "Договору безоплатного користування" з метою зменшення займаних площ. А саме: у Музею хочуть відібрати приміщення 3-го поверху і передати його у розпорядження комунальному підприємству",  йдеться у дописі.

Юрій Козакевич також зазначає, що на третьому поверсі у музеї планується створити сучасний і універсальний Ratusha Gallery Hall. Це буде простір для презентацій, виставок, перформансів, виступів.

Ratusha Gallery Hall стане невід'ємною частиною музейного, мистецького, культурного, громадського життя громади міста. Розроблено і представлено варіанти дизайну Ratusha Gallery Hall.

"Тобто: виключно за законом – і підвал, і всі 8 поверхів ратуші – це простір для діяльності виключно Краєзнавчого музею. Безстроково. Безкоштовно.
Тобто, все, що відбувається або планується відбуватись у будь-якому внутрішньому просторі ратуші, – повинно відбуватись виключно під прямим керівництвом Краєзнавчого музею. Безстроково.
Минулого 2016 року міська влада з метою облаштування оглядового майданчика взяла під свій контроль 4-5-6-7-8 поверхи ратуші. Краєзнавчий музей мовчки стерпів.
З початку 2017 року міська влада веде активні переговори з Музеєм про перебирання під свій контроль 3-го поверху – великого і просторого залу. Краєзнавчий музей почав опиратись. Міська влада вирішила позиватись до суду", – пише Козакевич.

Як писав КУРС, у підвалі Краєзнавчого музею влада запланувала створити музей міста. Раніше у будівлі відкрили оглядовий майданчик. Але кошти, які платять відвідувачі за вхід на нього, йдуть у міський бюджет. На оновлення і ремонт приміщень виручені кошти не йдуть. 

"Правдою сьогодення є те, що Краєзнавчий музей зараз є слабкий і несучасний. Але також правдою є і те, що він має шалений потенціал до росту, розвитку, розростання та процвітання. Вірю і знаю, що в суспільстві є стійкий запит на якісний музейний продукт,  пише Юрій Козакевич.  Місто має все для того, щоб не обмежуватись зароблянням на оглядовому майданчику. Саме тому ідеологічна задача міста в культурному, мистецькому, освітньому плані повинна полягати у створенні та забезпеченні умов, в яких будуть розвиватись і існуючі музеї, а також будуть виникати нові. Буде один сильний і успішний музей в місті – дуже швидко виникнуть, розвинуться, підтягнуться й інші музеї".

Активіст звернувся до міської влади із проханням не забирати нічого в Краєзнавчого музею.

Окрім цього, він прорахував, що для реалізації проекту облаштування Ratusha Gallery Hall з міського бюджету пропонується виділити кошти в сумі до 10 млн грн, які підуть на заміну вікон на дерев'яні, облаштування системи вентиляції, кондиціонування та клімат-контролю всієї ратуші, виконання необхідних ремонтних робіт на 3-му поверсі.

Розпоряджатись і управляти Ratusha Gallery Hall буде Краєзнавчий музей.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: