fbpx

Івано-Франківський суд виніс рішення на користь півтори тисячі власників гаражів кооперативу "Соколи"

Суспільство 21:15, 27.12, 2016

Господарський суд Івано-Франківської області виніс рішення на користь ГК "Соколи" та скасував договір купівлі-продажу земельної ділянки між АТВТ "Родон" та Вовчинецькою сільською радою.

Нещодавно в Івано-Франківському господарському суді відбулося слухання справи про скасування рішення Вовчинецької сільської ради від 07.02.08 про затвердження технічної документації із землеустрою на передачу земельної ділянки площею 6,3201 га по вул. Вовчинецькій, 225, у селі Вовчинець в оренду АТВТ "Родон"; скасування рішення Вовчинецької сільської ради від 29.02.08, яким погоджено звіт про експертну оцінку земельної ділянки площею 6,3201 га по вул. Вовчинецькій, 225, с Вовчинець Івано-Франківської міської ради; та визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного між Вовчинецькою сільською радою та АТВТ "Родон", пишуть "Версії".

Нагадаємо, півтори тисячі власників гаражів, які знаходять по вул. Вовчинецька, 225 в Івано-Франківську, кілька років воюють з правонаступником заводу "Родон" – фірмою "Х-Адванс" за землю. Люди вважають, що підприємство незаконно приватизувало ділянку площею шість гектарів під їхніми гаражами.

Читайте: Гаражний кооператив "Соколи" пікетує Івано-Франківський обласний господарський суд

Івано-Франківська прокуратура встановила факти порушення вимог чинного законодавства при укладенні між Вовчинецькою сільською радою та АТВТ "Родон" договору купівлі-продажу земельної ділянки загальною площею 6,3201 га, що давало підстави для визнання такого договору недійсним.

Гаражний кооператив "Соколи", який виступав третьою стороною у справі, поданий прокуратурою позов підтримав. І зазначив, що відчужена земельна ділянка відноситься до земель Івано-Франківська, а не до села Вовчинець, а тому Вовчинецька сільська рада здійснила її відчуження без достатніх на те підстав.

Крім того, на цій земельній ділянці розташовано об’єкти нерухомого майна, які належать членам ГК "Соколи", що не було враховано Вовчинецькою сільською радою при передачі в оренду, а в подальшому відчуженні земельної ділянки площею 6,3201 га.

В результаті суд вирішив скасувати рішення Вовчинецької сільської ради від 29.02.2008, яким погоджено звіт про експертну оцінку цієї земельної ділянки у селі Вовчинець. А також визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 07.03.2008 року, укладений між Вовчинецькою сільською радою та АТВТ "Родон".

Представник ГК "Соколи" Роман Жирун каже, що це ще не завершення "гаражної епопеї" в Івано-Франківську, тому "Соколи" знову звертатимуться до прокуратури. Адже земельна ділянка площею 6,2207 га по розподільчому балансу від АТВТ "Родон" була передана ТОВ "ІКС-Адванс", а від ТОВ "ІКС-Адванс" перейшла ТОВ "Х-Адванс". Саме цій фірмі – ТОВ "Х-Адванс" – Вовчинецька сільська рада незаконно видала Державний акт на право власності на спірну земельну ділянку.

"Прокуратура зробила один крок для вирішення цього конфлікту. Питання, чи зробить вона наступний? Адже потрібно ще подати позов про скасування Державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого ТОВ "Х-Адванс". Тож ми звертатимемося ще раз до прокуратури", – підкреслив адвокат Роман Жирун.

Нагадаємо, гаражний кооператив "Соколи" розміщується на території заводу "Родон", яка до певного часу була на балансі міської ради Івано-Франківська.

У 2006 році Івано-Франківська міська рада передала гаражному кооперативу "Соколи" 6.3201 га землі в оренду на 1 рік для обслуговування гаражів. Раніше цією ділянкою користувався АТВТ "Родон", президентом якого був Ярослав Каспрук. Договір "Родону" з міською радою збігав в серпні 2006 року і з огляду на систематичне порушення пунктів договору  істотна заборгованість зі сплати оренди землі  шансів на його продовження не було. Але керівництво "Родону" в особі Каспрука і надалі вимагало від власників гаражного кооперативу плати за оренду землі.

Як з’ясувалося згодом, свказана земельна ділянка без відповідних документів перейшла з власності міста у власність Вовчинецької сільської ради. 

Читайте також: ГК "Соколи" оскаржуватимуть у суді рішення про встановлення межі села Вовчинець

Відтак та 18 липня 2006 року передала в користування АТВТ "Родон" землю разом із гаражами.

Згодом 13.02.2008 року був укладений договір купівлі-продажу між Вовчинецької сільрадою та АТВТ "Родон". Як зазначає прокуратура області, з порушенням вимог ч. 2 ст. 124 Земельного кодексу України без проведення земельних торгів на неконкурентних засадах. Суд визнав правоту прокуратури. 

Представники гаражного кооперативу "Соколи" повідомили КУРСу, що будуть і надалі відстоювати своє право на гаражі у суді. 

Окрім того, спільнота домагалася повернення земельної ділянки до Франківська з допомогою петиції. Петиція про повернення з підміського села Вовчинець до Франківська території гаражного кооперативу "Соколи" набрала необхідну для розгляду міською владою кількість голосів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: