fbpx

Івано-Франківський театр ляльок відзначив день народження. ВІДЕО

Культура 20:58, 07.03, 2017

6 березня 1945 року – історична дата створення Станіславського (нині Івано-Франківського) театру ляльок.

"У ці березневі й весняні дні вітаємо всіх-всіх: наших чудових глядачів, тих, хто працює нині в театрі, і, звичайно, вдячні тим, котрі віддали багото літ свого життя служінню Театру!" – звернулися працівники сьогоднішнього театру до своїх шанувальників у мережі. 

Довідково: Івано-Франківський театр ляльок – один із найстаріших театрів в Україні. 6 березня 1945 року – історична дата створення Станіславського (нині Івано-Франківського) театру ляльок. Перша прем’єра – вистава за п’єсою Ніни Гернет і Тетяни Гуревич "Гусеня" – відбулася 1 травня.

24 квітня 1981 року відбулося урочисте відкриття стаціонарного приміщення театру на вулиці Незалежності, 10А.

2007 р. за великі творчі здобутки театру надано статус "академічного".

Нині при театрі функціонує Музей Ляльки, де експоновано майже сто ляльок.

У репертуарі театру 53 вистави для дітей різного віку, в тому числі 4 постановки для дорослого глядача: мюзикл "Скрипаль на даху" (за мотивами повісті Шолом-Алейхема "Тев’є-молочник"), "Егле – Королева Вужів" (Саломеї Неріс, переклад з литовської Григорія Усача), "Цахес" (Ярослава Стельмаха за мотивами повісті Ернста-Теодора-Амадея Гофмана "Крихітка Цахес…"), "Витівка Великого Мертвіарха" (Мішеля де Гельдероде).

Основний напрям творчої діяльності – сценічна розробка тем української класики та фольклору. У репертуарній афіші домінують вистави за творами українських письменників-класиків: "Коли ще звірі говорили", "Підкова на щастя" – за мотивами казок Івана Франка; "Пан Коцький", "Коза-Дереза" – опери Миколи Лисенка; "Хома і Щука" за п’єсою М. Кропивницького; "Битий небиту везе", "Золотий човник", "Кривенька Качечка" (за мотивами українських народних казок) та вистави видатних зарубіжних авторів.

У театрі свято шануються традиції українського народу. Щороку готуються нові програми до Дня святого Миколая, новорічних та різдвяних свят. Театр проводить велику благодійну роботу. Діти, позбавлені батьківської опіки, сироти, малеча із вадами рухового апарату та з малозабезпечених сімей вистави театру відвідують безоплатно. Нині до них долучилися переселенці із Криму, південно-східної частини України та діти учасників АТО.

Окрім вистав, для глядачів театру систематично організовуються різноманітні дитячі конкурси, майстер-класи, виставки художніх робіт та волонтерські заходи.

Театр – учасник багатьох міжнародних театральних фестивалів, які відбувалися в Бельгії, Білорусі, Естонії, Латвії, Литві, Молдові, Польщі, Росії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Україні.

У 2001 році започатковано Міжнародний фестиваль національної класики на сцені театру ляльок "Обереги", який розширив діапазон творчих контактів та сприяв входженню українського театрального мистецтва в світовий культурний простір.

Читайте також: "Де немає авторитету, постає авторитаризм", – Володимир Підцерковний про театр ляльок, контракти і крихку творчість

З архіву театру – відеоролик (англійською мовою), створений з нагоди проведення в Івано-Франківську V Міжнародного фестивалю "Обереги" та Європроекту "Літаючий фестиваль".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: