fbpx

Кабмін пропонує створити на Прикарпатті 52 об'єднані громади

Суспільство 11:18, 07.06, 2016

На засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань соціально-економічного розвитку розглянули внесення змін до перспективного плану формування об'єднаних територіальних громад від Кабміну.

Як повідомив експерт з територіальної реформи в області Руслан Панасюк, перспективний план об’єдання територіальних громад на Франківщині, що його в липні минулого року затвердила обласна рада, розглянув Кабмін і повернув в область з пропозицією внести зміни.

Камбмін в цілому погодив 10 прикарпатських громад. І запропонував змінений перспективний план, в якому йдеться про 52 об’єднані громади. Зокрема, Ворохтянську громаду пропонують ввести до складу Яремчанської, як це й було раніше, оскільки вона була утворена шляхом виокремлення, а не об’єднання.

Ми сьогодні розглядаємо пропозицію Кабміну. Облрада прийняла перспективний план, Кабмін розглянув і пропонує внести зміни до цього плану. Питання, чи ця пропозиція Кабміну збігається з бажанням громад. На сьогодні немає повного розуміння. Ми свідомі, що такого не знайдемо повністю ніколи, але маємо наблизитися – для цього треба трохи більше часу і трохи більше поспілкуватися з громадами,  уточнив суть питання заступник голови облради, куратор комісії Василь Гладій.  Отримали сьогодні пропозицію від держави і маємо визначитися – чи погодитися, чи напрацювати власні пропозиції. Зараз почався процес діалогу. Бачимо, що це питання треба проговорити з громадами”.

Руслан Панасюк повідомив, що вже наступного тижня розпочнеться двотижневий об’їзд і зустрічі в районах області з представниками майбутніх об’єднаних громад. 

Він підкреслив, що ті три громади, що сторені на Прикарпатті, мають достатнє фінансування власними коштами і заохочувальну допомогу від держави. 

“Там не звільнена жодна людина, не закритий жоден ФАП, школа, дитсадок. Вони мають можливість закривати потреби освітніх і медичних закладів з власних надходжень і перевиконань,  повідомив Панасюк. Так, Печеніжинська громада отримала 9 млн грн дотації від держави. Разом із Верхнянською та Старобогородчанською об’єднані громади цьогоріч отримають всього 22 млн грн  на розвиток інфраструктури, ремонт доріг тощо. Це не буде, на жаль, постйно, кілька роікв, до 5 років, поки громади стають на ноги”. 

Голова комісії Остап Дзеса підкреслив, що натомість є багато питань з приводу того, як даватимуть собі раду невеликі об’єднані громади. 

“Є проблеми з фінансуванням сьогодні, багато проблем ми замовчуємо. Нам, як політикам, не завжди вигідно ці речі озвучувати, бо ми всі весь час знаходимося в процесі виборів. Але коли йдеться про село, де 200 хат і в сільраді 6 чоловік адміністрації, в школі вчиться 30 дітей і є 15 вчителів, то ми мусимо цей вузол розрубати  пройти реформу, оптимізувати мережу закладів. Ми готові до об’єднання і треба опрацьовувати перспективний план, щоби знаходити компроміс між тим, що пропонує уряд, і тим, яка позиція на місцях”,  підсумував Дзеса.

Депутатська комісія прийняла рішення внесення змін до перспективного плану об’єднання територіальних громад області відкласти на доопрацювання. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: