fbpx

Карітас влаштував для дітей екскурсію у бойківський Музей етнографії та побуту (ФОТО)

Суспільство 23:12, 25.05, 2016

Підопічні Центру соціально-психологічної допомоги для дітей та молоді побували у скарбниці Бойківського краю – Музеї етнографії та побуту села Саджава Богородчанського району.

Участь у екскурсії взяло 36 дітей, підопічних Карітасу, що проживають в Івано-Франківську та Богородчанському районі.

Про походження назви "Саджава" та історію села, особливості життя та побуту місцевих мешканців розповів засновник музею Василь Мороз, який уже понад 25 років знайомить із ним відвідувачів не тільки з України, але й з-за кордону. Музей налічує понад чотири тисячі унікальних експонатів, які розміщені у дев’яти  експозиційних кімнатах.

Учасники екскурсії з цікавістю розглядали старовинні знаряддя праці, речі домашнього вжитку, різноманітні інструменти, з допомогою яких бойки займалися різьбярством, бондарством, токарством, ложкарством. Побачили зразки жіночого, чоловічого та дитячого одягу різних часів, унікальні церковні ікони та багато іншого. Особливістю екскурсії було те, що діти змогли не тільки побачити оригінальні предмети, але деякі власноруч випробувати в дії.

"Мій дідусь часто розповідав, як колись люди все робили своїми руками. І я не розумів, яким чином? Тут я побачив  посуд із глини, різні діжки, вишиті сорочки, взуття із дерева, які люди самотужки робили із природних матеріалів. І я вперше побачив величезну піч, в якій можна не тільки готувати їсти, але й гарно виспатися на ній", – ділиться враженнями про екскурсію  12-річний Єгор Зубов, підопічний проекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: