fbpx

Кавуни на добривах: що продають з баштанів у липні

Здоров'я 21:43, 26.07, 2017

Нещодавно на найбільшому гуртовому ринку Західної України "Шувар" завернули велику партію кавунів, у яких доза нітратів становила 200 міліграмів на кілограм маси – при нормі 60 міліграмів на кілограм.

Кавуни продають уже повсюди – ятки із баштанними з’явилися на ринках, під магазинами. Купуючи перші баштанні в липні, ми ризикуємо отримати разом із ними ударну дозу нітратів, пише Експрес.

Днями на кількох ринках Тернопільщини виявили дині, вміст нітратів у яких набагато перевищував допустимий.

“Такі випадки мали місце на агропродовольчому ринку біля заводу “Оріон” у Тернополі та в Шумську, – каже Олег Васильків, директор регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. – Вміст нітратів у динях становив 200 мг/кг, що більш ніж у два рази перевищувало максимально допустимий (90 мг/кг). Тож ці баштанні не були допущені до продажу на ринках”.

Але їх могли натомість продати в будь-якому іншому місці. Для цього потрібна лише товарно-транспортна накладна.

“На ринку адміністрація не може надати дозвіл на реалізацію продукції без експертного висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, – розповідає Мирослав Гушул, головний спецiалiст вiддiлу санепiднагляду та органiзацiї розслiдування спалахiв Головного управління Держпродспоживслужби областi. – Якщо висновку нема або він негативний, тобто продукцію визнано небезпечною для життя та здоров’я, то адміністрація просто не надає такому суб’єктові господарювання місця для торгівлі. А от обов’язку повідомляти якісь органи контролю про те, що на ринок привозили таку продукцію, в адміністрації нема. Вони небезпечний продукт до продажу не допустили, свій обов’язок виконали”.

Підприємець сам визначається, що він робитиме з таким товаром: чи він продасть його на корм тваринам, чи утилізує за свій кошт.

“Для реалізації таку продукцію у нього ніхто не повинен брати. Теоретично. Але тут є нюанси, – каже фахівець. – Із продажем у місцях стихійної торгівлі все зрозуміло – вийшов на дорогу та продаєш. Але продукція з нітратами може потрапити й у мережу продовольчої торгівлі.

Законодавство, зокрема закон “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” у редакції від 22 липня 2014 р., каже, що від суб’єкта господарювання вимагається тільки товарно-транспортна накладна. Документи щодо якості випали з поля зору законодавця!”

Покарати магазин за відсутність висновку експертизи про якість контролюючі органи не можуть, бо нема в законі для них вимоги про наявність такого висновку,  говорить пан Мирослав.  Та й перевірити тепер підприємця просто так неможливо.   

На планові перевірки діє мораторій. Можливе проведення хіба що позапланових, за скаргою. Самостійно ініціювати перевірку ми, згідно із теперішнім законодавством, не маємо права. Перевірити суб’єкт господарювання можливо в разі звернення про те, що була реалізована неякісна продукція і хтось нею отруївся. Але й у цьому випадку нам треба аргументувати підстави перевірки, отримати довідку з медзакладу про факт отруєння і з цими документами звернутися до Державної регуляторної служби. Вона їх розглядає і дає дозвіл на позапланову перевірку. Доки пройде вся ця процедура, неякісний продукт уже давно буде продано”.

Виростити великий кавун у липні без додавання добрив неможливо, переконують агрономи. Поки законодавство безсиле, виробники кавунів експериментують з добривами. У себе на полі вони можуть робити, що хочуть, адже якість кавунів тепер не перевіряють.

“Кожна рослина має свій термін дозрівання. А це означає, що для того, щоб отримати позасезонні овочі, їх потрібно чимось “годувати”, – каже Зеновій Сич. – Тому сільгоспвиробники дають надлишкову кількість добрив, щоби рослина швидко росла, швидко плодоносила й давала великі плоди. А кавунові що потрібно? Вода, добрива і тепло! І він за короткий проміжок часу виростає до понад 10 кілограмів.   Справжні кавуни мають з’явитися не раніше 10 – 15 серпня. Зараз вони активно набирають масу, а деякі тільки зав’язуються. А всі ті кавуни, які продаються зараз, вирощені на добривах”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: