fbpx

Керівництво області ознайомилося із роботою фермерських господарств на Рогатинщині. ФОТО

Суспільство 16:13, 22.07, 2016

Питання розвитку агропромислового комплексу, зокрема тваринницької галузі, сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та родинних ферм, розширення ринків збуту сільськогосподарської продукції, є надзвичайно актуальними в процесі євроінтеграції України.

Одним із чинників підвищення конкурентоздатності вітчизняного сільгоспвиробника на ринку аграрної продукції є якнайширше застосування новітніх енергоощадних технологій як великотоварним підприємством, так і дрібним фермерським господарством.

Саме з метою вивчення цього питання заступник голови обласної державної адміністрації Ярослав Паранюк та директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Савка з робочою поїздкою відвідали Рогатинський район, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Робоча група побувала на будівництві сучасного елеваторно-комбікормового комплексу, який належить до групи компаній "Укрлендфармінг". Керівник підприємства Сергій Кіндрат ознайомив гостей із елеваторним господарством та лабораторією, на якій за допомогою новітнього обладнання проводять аналіз зерна, яке поступає на елеватор від агроформувань. Проектна потужність передбачає зберігання 104 тисяч тонн зерна та виробництво комбікормів – 10 тонн за годину. Також було оглянуто елеватор ТОВ "Захід-Агро МХП" у селі Воскресінці.

Окрім того, посадовці відвідали кооперативи молочарського обслуговуючого підприємства "ЕКОМ" та виробничого  ім. Грушевського в селі Чесники.

На тваринницькій фермі СВК імені Грушевського робоча група оглянула племінну худобу молочного напрямку. А голова СОК "ЕКОМ" Олег Журавінський розповів гостям про організацію роботи свого кооперативу, в якому, крім надання послуг із заготівлі та реалізації молока, займаються його переробкою на вершки, тверді сири та масло. Кооператив став учасником канадійського проекту "SOCODEVI", який активно впроваджується на Прикарпатті. "ЕКОМ" уже отримав від проекту першу технічну допомогу  охолоджувач молока. А в селах цього району  Васючин та Явче за сприяння "SOCODEVI" відкрито молокопункти з необхідним обладнанням для приймання та зберігання молока. Незабаром такий же молокопункт планується відкрити у селі Воскресінці.

Приємно вразила членів робочої групи родинна ферма сім'ї Бурачків, які ґаздують у селі Дички. Окрім того, що в своєму господарстві фермери утримують десять корів та планують подвоїти поголів'я, займаються ще й вирощуванням зернових, картоплі, овочів, плодів та ягід, мають пасіку.

Далі маршрут посадовців проліг на фермерське господарство "ТОРО" у селі Колоколин. Це підприємство спеціалізується на вирощуванні великої рогатої худоби м'ясних порід, яких налічується більше півтисячі голів, та понад 300 овець. Зацікавлені господарі підприємства і у розвитку молочного скотарства. Для цього уже завершують реконструкцію тваринницького приміщення, де будуть утримувати поголів'я молочного напрямку. На пасовищі, недалеко від ферми, робоча група мала можливість оглянути усе стадо. Також було оглянуто посіви ТОВ "Захід-Агро МХП" фермерських господарств "Тиблевича" та "Персей-Агро".

Варто також додати, що посадовці ознайомилася з технологічним процесом забою худоби та розробки туш у приватному підприємстві "Заготпродукт" у Букачівцях. Керівник підприємства Володимир Василюк розповів про впровадження на виробництві системи контролю якості продукції НАССР. Завдяки цьому, продукція "Заготпродукту" матиме вихід на зовнішні ринки.

Підсумовуючи поїздку, Ярослав Паранюк зазначив, що органи виконавчої влади всіляко сприяють розвиткові агропромислового комплексу як за рахунок надання фінансової бюджетної підтримки, так і залученням інвестицій. Пріоритетними у роботі обласної влади залишатимуться питання розвитку тваринницької галузі, кооперації і сімейних ферм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: