fbpx

"Керівництво облради добре знало про незаконний вивіз шутрів, але 5 років мовчало", – Галабала

Політика 13:52, 02.09, 2016

Керівництво облради зараз відмежовується від зловживання під час здійснення руслоочисних і руслорегулювальних робіт. Адже саме Положення у 2011 році було прийнято за головування Олександра Сича і підписане ним. І лише тепер, під тиском громадськості, пан Сич почав говорити про те, що Положення, яке ним же підписано, слід міняти. Про це заявила очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала.

Днями прокуратурою Івано-Франківської області було встановлено, що Порядком проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області, затвердженим рішенням облради в 2011 році, не врегульовано ряд правовідносин, що стало причиною безконтрольного вивозу піщано-гравійної суміші.

Ольга Галабала зазначила, що всі дуже добре знали про зловживання і про те, що під прикриттям руслорегулювальних робіт здійснюється незаконне видобування піщано-гравійної суміші. Але чомусь мовчали. 

"За 5 років попередньої каденції облради жодного разу не обговорювалося на сесіях питання незаконного видобутку, яке криється за цими роботами. А за цим положенням було видано 45 дозволів", – повідомила депутат. 

За словами Галабали, незаконність цього Положення є очевидною. 

По-перше, Водним кодексом заборонено видобування піску, гальки і гравію в руслах малих і гірських річок, а в заповідниках взагалі заборонені будь-які роботи. Річка Лімниця  заповідна, а на ній погоджено 7 проектів, до малих річок, які беруть початок в горах, відносяться Бистриця Надвірнянська, Бистриця Солотвинська, Черемош, Чорний Черемош, Свіча, Чечва, Сукіль, і на них було погоджено 19 проектів. В підсумку, з 45 погоджених проектів 26 не могли там проводитися. 

"І скільки б нас не намагалися переконати, що під час руслоочистки та руслорегулювання не здійснюється забір гравію чи піску, це не відповідає дійсності. Бо в такому випадку наноси б мали залишати збоку, а не вивозити і продавати. Крім того, проекти містять такі роботи, як "руслорегюлювання", що також заборонено ст. 86 Водного кодексу. Згідно з нормами цієї статті на малих та гірських річках дозволені лише роботи з розчистки русел, але без вивезення піщано-гравійної суміші", – наголосила Галабала.

По-друге, Положення передбачає, що руслоочисні роботи мають проводити приватні фірми. Ні сільська рада, ні держава їм за це не платить. Натомість вони реалізовують наноси, які забрали в результаті робіт, і отримують за це кошти. Але законом ще від 2010 року передбачена єдина форма, за якою підприємці можуть безкоштовно проводити роботи та виступати як інвестори  це форма державно-приватного партнерства. 

По-третє, Положенням передбачено, що дозвіл на руслоочисні роботи отримується згідно з Порядком видачі дозволів на землях водного фонду, проте це Положення регулює тільки Порядок видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду. А розчистка та регулювання русел ріки згідно з нормами Водного кодесу є частиною природоохоронних заходів, на які не поширюється дія цього Положення. 

По-четверте, Положенням передбачено, що підприємець сплачує місцевій раді 20% від вартості наносів, і це мала б контролювати податкова. 

"На засіданні екологічної комісії, де розглядалося це питання, податкова сказала, що така оплата є, м’яко кажучи, незаконною. Хоча могла б бути законною, якщо б це був договір про державно-приватне партнерство",  акцентувала Ольга Галабала.

Нагадаємо, що під час першого інтерв’ю на посаді заступника голови обласної ради телеканалу "402" Ольга Галабала заявила про те, що під прикриттям руслоочисних та руслорегулювальних робіт відбувається незаконний видобуток піщано-гравійної суміші. Ця заява спричинила скандали в сесійному залі і звинувачення з боку Василя Скрипничука, колишнього голови облради, та Остапа Дзеси, колишнього заступника голови облради, які заявили, що Галабала необґрунтовано звинуватила їх у корупції. Згодом наслідком конфлікту стало припинення повноважень Галабали на посаді заступника голови облради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: