fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Кінець садиби Гриневичів: департамент архітектури Івано-Франківська дозволив знести пам'ятку і звести багатоповерхівку

Кінець садиби Гриневичів: департамент архітектури Івано-Франківська дозволив знести пам'ятку і звести багатоповерхівку

Суспільство 14:30, 29.02, 2016

Департамент архітектури видав містобудівні умови й обмеження для нового будівництва на розі Богунської і Василіянок, на ділянці, де розташована старовинна садиба Гриневичів.

Містобудівні обмеження видали у вересні минулого року, повідомили у Департаменті містобудування й архітектури. Згідно з ними, проектована будівля повинна мати 5 поверхів. Приміщення – під житлову та громадські функції, пише Галка.

На першому поверсі багатоповерхівки замовники будівництва передбачили музей із відновленим фасадом історичної садиби Гриневичів.

Нагадаємо, в кінці липня містобудівна рада вдруге відправляла на доопрацювання проект архітектора Назара Чулупа, який передбачав зведення на вулиці Богунській, 1 8-поверхового житлового будинку на 42 квартири. Забудовник мав намір зруйнувати садибу і відбудувати її як частину восьмиповерхівки.

1Тоді ж архітектору рекомендували зменшити до 5 поверхів житлову надбудову та провести повну комплексну експертизу будинку Гриневичів перевіреними організаціями за кошти зацікавлених осіб. Йшлося про збереження і реконструкцію садиби Гриневичів та внесення її цілою в архітектурний ансамбль багатоповерхівки.

2

"Там нема що відновлювати", – одноголосно стверджували тоді співвласник будинку Гриневичів Дмитро Сіреджук і архітектор.

КУРС писав, що співвласниками будинку є організація "Союзу українок" та приватний підприємець. "Союзу українок" належить 12% площі будівлі, решта 88% – у власності Дмитра Сіреджука, він же забудовник та представник фірми-інвестора "ВД-ГРУП".

Керівниці "Союзу українок" на першій зустрічі в Департаменті архітектури міста розповідали, що самі звернулися до інвесторів з пропозицією "зробити лад" зі старою будівлею "Музею родини Гриневичів". Мовляв, та потребує капітального ремонту, а вони хочуть відновити музей.

Союзянки казали, що знайшли "порядних людей", які їм допоможуть і, на відміну від інших забудовників, пропонують їм "порядну квадратуру", що її можна буде використати для музею.  

Зазначимо, що на замовлення співвласника будинку приватна фірма зробила акт обстеження будівлі і підтвердила, що він 100% в аварійному стані і підлягає зносу. Оскільки він не зареєстрований ані як пам’ятка архітектури, ані як музей, то із будинком Гриневичів забудовник законно може робити все що завгодно, у тому числі і повністю знести, якщо на те є згода "Союзу українок".

Довідково:

Як відзначав краєзнавець Михайло Головатий, будинок Гриневичів – "дуже цікава міщанська споруда у стилі класицизму. Таких будинків у місті вже практично немає".

Провінційні будиночки такого типу були дуже характерними для Станиславова у період до "мармулядової пожежі" 1868 року. А "допожежна" архітектура у центрі міста, який вигорів включно із Ратушею, є унікальним явищем для сьогоднішнього Франківська.

Кам'яниця цінна не лише унікальною архітектурою, а передовсім історією, наголошує Михайло Головатий. Власницею будинку була близька родичка письменниці Катрі Гриневичевої Ірина Гриневич. Відома письменниця та керівник львівського "Союзу українок" була заміжня за рідним вуйком сестер Гриневич Дарії та Ірини, які мешкали в Івано-Франківську. Приїжджаючи до родини зі Львова, Катря Гриневичева часто гостювала у цій кам'яниці.

А у 1980-их роках будинок слугував явочною квартирою для забороненої УГКЦ. Тут також неодноразово збиралися дисиденти Левко Лук'яненко, Микола Поровський, Роман Круцик.

Читати також: 14 громадських організацій звернулися до міського голови Франківська, щоби відстояти родинну садибу-музей Гриневичів

Знести не можна реставрувати: в Івано-Франківську вирішується доля історичної пам'ятки – будинку Гриневичів 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: