fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Книга Пам’яті України "непомітно" вибачилася перед Євгенією Бардяк за крадіжку текстів про героїв Небесної Сотні

Книга Пам’яті України "непомітно" вибачилася перед Євгенією Бардяк за крадіжку текстів про героїв Небесної Сотні

Культура 18:00, 06.04, 2016

Вибачення вийшло в газеті "Галичина" – авторка вимагала вибачення в обласних ЗМІ. Щоправда, після повторного її листа до обласного відділення агенції Книга Пам'яті України, яка видала книгу "Герої Революції Гідності" з плагіатом та порушенням авторського права.

Нагадаємо, видання готувала поважна редколегія з посадовців, титулованих журналістів і краєзнавців – на замовлення Івано-Франківської ОДА і за бюджетні гроші. Матеріали опрацьовував обласний відділ "Книги Пам'яті України".

В книжці вийшли 6 текстів голови "Молодої Просвіти" Євгенії Бардяк без зазначення її авторства. Більше того, один із нарисів про прикарпатських героїв Небесної Сотні був підписаний чужим іменем.

Читайте також: Осоромлена Книга Пам‘яті: вкрадені тексти у виданні про героїв Революції гідності

Вирішення проблеми з авторським правом керівник "Книги Пам’яті" Ганна Данилюк-Шекеряк бачила у тому, щоби в кожну книжку вклеїти наклейку, на якій зазначити, що з вини редакції допущена помилка, що матеріали під таким-то заголовком є авторства Євгенії Бардяк і що редакція просить у неї вибачення.

Однак авторка на таке не погодилася. Євгенія надіслала листа Ганні Данилюк-Шекеряк з вимогами припинити розповсюдження видання, вилучити вже роздані примірники, вилучити копії книги з мережі Інтернет та принести публічне вибачення через обласні ЗМІ. Такі вимоги Євгенія аргументувала тим, що книга вийшла коштом громади – 500 примірників були профінансовані з обласного бюджету. Тоді ж Євгенія залишила за собою право звертатися до суду – вимагати вилучення видання і компенсації моральної шкоди.

29 березня в газеті "Галичина" вийшло оригінально сформульоване і майже непомітне вибачення Книги Пам’яті перед Євгенією Бардяк. 

1

Про це авторка написала сьогодні у Фейсбук.

"Після повторно надісланого мною листа задля врегулювання конфлікту з ‪#‎авторське_право отримала відповідь. "Вибачення" в газеті "Галичина" за 29 березня (вівторок) теж [ледве] знайшла після повторного ретельного перегляду: на 10-ій [з 12] сторінці в самісінькому низу дрібненьким шрифтом. Про зміст "визнання помилки" писати не буду.

Як гадаєте, чи можна вважати конфлікт вичерпаним?"  звернулася до спільноти Євгенія.

До слова, головний редактор Івано-Франківської обласної газети "Галичина" Петро Парипа був членом редакційної колегії скандальної книги "Герої Революції Гідності".

Також Євгенія Бардяк виклала в соцмережу фотографію листа-відповіді видавців. Примірник книги з вклейкою автору текстів "Книга Пам’яті" не надала. 

2

У коментарі КУРСу Євгенія Бардяк додала, що не приймає такого вибачення і буде позиватися з видавцями. 

"Справа в тому, що порушники не розуміють або вдають, що не розуміють, проблеми цього конфлікту. Суть така, що в їхній книзі надруковано мої тексти без мого на те дозволу. І я не говорю про той цинізм, з яким це було зроблено. Зведення усього до технічної помилки – не виправдовує порушення моїх авторських прав. Видання має бути вилучене. Я домагатимусь вилучення видання, якщо потрібно, то через суд",  така позиція автора. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: