fbpx

Коли теща є членом сім’ї: прикарпатських депутатів вчать заповнювати е-декларації

Політика 22:16, 07.03, 2017

Депутати місцевих рад мають подати електронні декларації на сайт Національного агентства із запобігання корупції до 1 квітня 2017 року. Як їх правильно заповнювати, вчили сьогодні депутатів обласної ради. Всього в області е-декларації повинні опублікувати понад 7 тисяч обранців сільських, селищних, міських, районних і обласної рад.

Навчанню присвятили так званий день депутата. Правильно заповнювати е-декларацію обранців вчили працівники Івано-Франківської ОДА. Втім, повчитися прийшли лише три десятки депутатів з 84.

"За невчасне подання декларації передбачений штраф від 750 до 1700 грн, за внесення завідомо недостовірної інформації – від 17 тис. грн до 42 тис. грн",  нагадала керівник юридичного відділу Івано-Франківської ОДА Леся Зрайко.

Якщо різниця у майновому стані між реальним і внесеним у декларацію перевищує 344,5 тис. грн, настає кримінальна відповідальність. Також кримінальна відповідальність загрожує депутатам за умисне неподання е-декларації.

Начальник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення облдержадміністрації Ігор Фіняк наочно продемонстрував депутатам, як заповнювати електронні декларації та розповів про труднощі, з якими ті можуть зіткнутися.

Він нагадав: щоб заповнити декларацію, потрібно отримати електронний підпис. Найпростіше це зробити через онлайн-банкінг "Приват-24", що займе 5-10 хв. Так само через "Приват-24" можна отримати достовірну довідку про доходи. Раніше, щоб отримати довідку про доходи, треба було подавати запит в податкову і чекати 10 днів.

За словами Фіняка, найскладніше заповнити декларацію тим, хто робить це вперше. До прикладу, у розділі "Члени сім'ї" у декларантів часто виникають проблеми при заповненні графи "податковий номер".

"Якщо ви вносите сюди дітей, у графі "податковий номер" потрібно писати номер свідоцтва про народження  багато хто цього не знає",  пояснив Ігор Фіняк.

Також він зазначив, що вписувати у декларацію необхідно тих членів сім'ї, які пов’язані з декларантом спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, ведуть спільне господарство.

"Відсутність однієї з цих ознак дає право не вписувати члена сім’ї в декларацію. Тобто якщо я живу з тещею, але ми окремо ведемо господарство, то я можу її не вписувати", – пояснив Фіняк.

На Прикарпатті подати електронні декларації повинні понад сім тисяч депутатів різних рівнів.

Координатор руху "Чесно" в області Віталій Світлик, який провів кілька тренінгів для депутатів щодо заповнення е-декларацій, розповідає, що запитань у обранців виникає багато. Зазвичай депутати цікавляться, як декларувати готівкові кошти, автомобілі, відчужені за дорученням, цінні речі і подарунки, як трактувати поняття "люди, пов’язані спільним побутом" тощо.

"Відповіді  на ці запитання можна знайти в законах України. Також на сайті НАЗК є детальна інформація, роз’яснення щодо заповнення електронних декларацій", – пояснює Світлик.

Втім, як пояснює юрист Мирон Дмитрик, проблема в тому, що багато депутатів у віддалених селах навіть не знають, що мають заповнити е-декларацію до першого квітня.

"Немає інформаційно-просвітницької кампанії – це перше. Друге: якщо ми подивимося на вік депутатів більшості рад віддалених сіл, то там є люди, які знають, що таке комп’ютер, лише з теорії. Вони не знають, що  для того, щоб заповнити декларацію, їм треба мати електронний цифровий ключ, персональну пошту, увійти через Інтернет в реєстр. Вони мишки комп’ютерної в житті не тримали. В цьому проблема",  каже Дмитрик.

Якщо держава впроваджує такі нововведення, то мала б потурбуватися про відповідне навчання, вважає юрист.

"А за неподання декларації передбачена кримінальна відповідальність. Не адмінштраф, а людина стає злочинцем через тупе неподання декларації, – наголошує Мирон Дмитрик. – Вид покарання від 17 тисяч гривень. В декого це розмір річної пенсії".

Також голова ради, депутат якої не подав декларацію, повинен повідомити про це НАЗК. Якщо він цього не зробив, то також нестиме відповідальність.

Із запитаннями про заповнення е-декларації можна звертатися на гарячу лінію НАЗК за телефонами: (044) 200-06-88, (044) 200-08-29, (044) 200-06-94.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: