fbpx

Комісія проігнорувала думку мистецької спільноти: на директора ЦСМ рекомендували невідому активістку. ФОТО

Суспільство 17:39, 05.08, 2016

Конкурсна комісія рекомендувала на посаду директора муніципального Центру сучасного мистецтва Ірину Клицюк. За неї віддали голоси четверо з шести членів комісії.

В Івано-Франківську відбулося друге засідання комісії на заміщення вакантної посади директора комунального закладу "Івано-Франківський центр сучасного мистецтва".

Як повідомляв КУРС, на попередньому засіданні конкурсна комісія розглянула документи на посаду директора ЦСМ від двох кандидатів – Анатолія Звіжинського та Ірини Клицюк.

Протягом кількох днів члени комісії ознайомлювалися з програмами кандидатів.

Засідання комісії розпочалося із презентації кандидатки Ірини Клицюк, активістки, волонтерки, авторки двох патріотичних муралів у місті. 

"Я зараз беру участь у виставках і конкурсах національного та міжнародного рівня", – розповіла вона про себе.

Також Клицюк показала свої гравюри, які були її дипломною роботою в Інституті мистецтв ПНУ. Клицюк розповіла, що є волонтером ініціативи "Свій за свого". Показала стінний розпис "Україна Єдина" та ще кілька робіт такого ж типу. Потім претендентка на директора ЦСМ перейшла до презентації своєї стратегії розвитку закладу.

"Центр сучасного мистецтва – це буде динамічна культурна платформа і простір для діалогу між тенденціями у сучасному мистецтві", – зазначила Ірина.

Одним із завдань, які ставить перед соблю Клицюк, є ребрендинг ЦСМ та "інформаційна діяльність в інтернеті". Вона сподівається на співпрацю з музеями, державними закладами, громадськими та волонтерськими організаціями. Одним із найважливіших завдань вважає пошук нових талантів.

Потім до презентації стратегічного розвитку ЦСМ запросили Анатолія Звіжинського, відомого галериста і мистецтвознавця, куратора десятків арт-проектів, в тому числі багатьох міжнародних.

Він зазначив, що першочерговим завданням цього року є приміщення для ЦСМ, яке повинна виділити міська влада.

"Фінансування центру: 1300 гривень – у 2013 році, 4500 грн – у 2015 році і 4500 грн – у 2016 році було виділено з міського бюджету. Це смішні цифри, як ви розумієте,  розповів Звіжинський.  Я за 5 років бачу його перетворення у Муніципальний музей сучасного мистецтва. Зараз вже є понад 100 робіт не лише українських художників, а й іноземних. Керівник ЦСМ має бути партнером влади міста і співпрацювати. Ми не маємо бути в опозиціях, щоб розуміти один одного. Центр був нав’язаний владі митцями, а не ініціатива зверху".

Він погодився, що замало було освітньої діяльності, проте зазначив, що у майбутньому це треба виправити. Анатолій Звіжинський запропонував започаткувати мистецький альманах, оскільки формат паперової книжки не втратив актуальності і, на відміну від інтернету, у ньому буде лише потрібна інформація.

"Було би варто запровадити річну премію для діячів у галузі сучасного мистецтва. Обов’язково має продовжуватися робота над грантовими програмами. Якщо заклад стане популярним, то можна запровадити ряд платних послуг, щоб монетизувати діяльність ЦСМ. Музей сучасного мистецтва буде свідчити про те, що і влада, і люди пересвідчились і зрозуміли роль сучасного мистецтва", – відзначив кандидат.

Голова комісії, заступник міського голови Олександр  Левицький запропонував заслухати по одному виступу за кожного з кандидатів.

На підтримку Звіжинського виступив архітектор Ігор Панчишин. За Ірину Клицюк – хлопець, який представився Олегом. Олег закликав "дати дорогу молодим".

За результатами голосування четверо з шести членів комісії віддали голоси за кандидатуру Клицюк. За неї проголосували Олександр Левицький, заступник начальника міського управління культури Михайло Коник, "майстриня сучасного мистецтва з бісероплетіння" Марія Чулак і маловідома дизайнерка Ірина Тарнавська. Художник Микола Джичка і фотохудождник Ростислав Кондрат підтримали кандидатуру Анатолія Звіжинського.

Нагадаємо, перша спроба провести конкурс на призначення директора ЦСМ завершилася скандалом. Директора так і не призначили, тож вирішили створити нову комісію і провести конкурс повторно. Усе мистецьке середовище Івано-Франківська, а також відомі митці з інших міст України тоді висловилися на підтримку Анатолія Звіжинського: відповідного листа підписали майже триста художників, літераторів, дизайнерів, музикантів, журналістів, громадських активістів. 

У липні цього року міська влада залишила ЦСМ без приміщення

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: